SaferVPN - Tényleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb VPN - vpninfok.hu
SaferVPN előnézete,  VPN

SaferVPN – Tényleg ez a leggyorsabb és legegyszerűbb VPN?

Tényleg ez a ‘leggyorsabb és legegyszerűbb VPN’? Előzetes véleményünk: A SaferVPN egy jó VPN számos összetevőjével rendelkezik, de jelenleg a Windows-technikai problémák, a gyenge sebesség és a funkciók hiánya azt jelenti, hogy a legtöbb felhasználó jobban jár máshol.

 

Lehet, hogy a SaferVPN nem rendelkezik a legtöbb VPN-profillal, de…

A weboldalán végiggörgetve versenyképes funkciókat fedezhetsz fel. Vannak Windows, Mac, iOS és Android alkalmazások, valamint Chrome és Firefox böngészőbővítmények. Az OpenVPN-támogatás és néhány részletes útmutató lehetővé teszi a szolgáltatás beállítását routereken és különféle más platformokon és eszközökön. Az automatikus védelem lehetővé teszi a csatlakozást, ha nem biztonságos Wi-Fi-hez férsz hozzá és 24/7-es ügyfélszolgálat áll rendelkezésre élő csevegésen vagy e-mailben, ha bármi baj történne.

A hálózat meglehetősen nagy. Több mint 1300 szerver található több mint 50 országban és nyilvánvalóan a WLVPN. Egy olyan cég, amely fehér márkás VPN szolgáltatást nyújt más szolgáltatóknak. A Torrent-támogatás csak háromra korlátozódik (Kanada, Hollandia, Spanyolország), de jó tudni, hogy elérhető.

 

A weboldalon valódi részleteket fedezhetsz fel.

A SaferVPN például nem csak azt állítja, hogy támogatja az IKEv2-t, az OpenVPN-t, az L2TP-t és a PPTP-t – van egy részletes weboldal is, amely minden egyes protokollt elmagyaráz és azt is, hogy mikor érdemes használni és mikor nem. A SaferVPN egyhavi csomagja egy kicsit drága, 12,95 $, de ez az egyéves csomaggal 5,49 $-ra csökken, 3,29 $-ra, ha két évre regisztrálsz és csak 2,50 $-ra, ha három évre kötelezed el magad.

Általában nem rajongunk a hosszú távú előfizetésekért, de ha ilyen olcsók, akkor ez sokkal kevésbé probléma. Az IPVanish egyéves szerződése például 77,99 dollárba kerül; a SaferVPN-nél három évet kaphatsz mindössze 89,99 dollárért.

A SaferVPN egy kicsit összezavart minket a próbálkozásokkal kapcsolatban. Régebben 24 órás próbaidővel rendelkezett, most viszont nincs említés próbaidőről a webhelyen, de azt állítja, hogy 3 napot kapunk, ha telepítjük a mobilalkalmazásokat. A Windows kliens is 3 napot kínált és mi is fel tudtunk iratkozni, de néhány órán belül a kliens azt mondta, hogy már csak 5 óránk maradt a próbából.

Az alkalmazás értékeléseit ellenőrizve nem voltunk egyedül. Egy felhasználó panaszkodott, hogy a 7 napos próbaverzió 1 nap után véget ért és a SaferVPN hivatalos válasza szerint a próbaverzió valójában 30 napos volt. Érdekes. Ha próbaverzióra vágysz, javasoljuk, hogy először a mobilalkalmazáson keresztül regisztrálj. Ha a próbaidőszak véget ér – bármilyen hosszú is legyen az -, kártyával, PayPal-lal és Bitcoinnal is tudsz fizetni és ha regisztrálsz és megbánod, 30 napos pénzvisszafizetési garancia véd.

 

A SaferVPN adatvédelem és naplózás

A SaferVPN weboldalán világosan látható a vállalat naplózást tiltó irányelve: “Soha nem naplózzuk vagy figyeljük a VPN hálózati forgalmát. Amit online csinál, az az Ön dolga és mi arra törekszünk, hogy ez így is maradjon!” A ‘No Log’ oldal azt állítja, hogy a SaferVPN nem naplózza ‘a forrás IP-címét, a DNS-lekérdezéseit, a VPN IP-címét, a személyes adatait, a böngészési előzményeit, a metaadatait’.

Bár ez jól hangzik, nem olyan konkrét vagy egyértelműen meghatározott, mint szeretnénk (mit jelent a “személyes adatok”, a “metaadatok”, mit jelent a naplózás?) és az apró betűs rész egyéb elemei nagyon eltérő képet mutatnak.

A szolgáltatási feltételek “Jogellenes tevékenység” záradéka például kimondja, hogy ha megsértetted a SaferVPN szabályait, a vállalat nyilvánosságra hozhatja. Pl “a profilod, e-mail címeidre, használati előzményeidre, közzétett anyagaidra, IP-címedre és forgalmi adataidra vonatkozó adatokat”. Ha nem sérted meg a szabályokat, akkor feltehetően ez nem fog megtörténni, de úgy tűnik, hogy a SaferVPN legalábbis képes sok adatot naplózni.

 

Alkalmazások

A SaferVPN használatának megkezdése egyszerű. Megadtuk az e-mail címünket, rákattintottunk egy linkre a következő e-mailben, választottunk egy jelszót, majd felajánlották nekünk a különböző alkalmazásokat (Windows, Mac, iOS, Android, Chrome és Firefox bővítményeket.) A Windows klienst választottuk és pillanatok alatt letöltöttük és telepítettük.

A fiók nagyon ismerős felülettel rendelkezik. Egy kattintással csatlakozhatsz a legközelebbi szerverhez, vagy kiválaszthatod a kívánt helyet egy listából. Ez viszonylag egyszerű – nem tekintheted meg az országon belüli helyszíneket, nincsenek szerverterhelési adatok vagy ping-idők. De egy keresőmező segít megtalálni, amire szükséged van (írd be a NE-t, hogy csak Hollandia és Új-Zéland legyen látható) és a gyakran használt szervereket kedvencekként jelölheted meg, hogy később könnyebben hozzáférj.

Van egy kisebb probléma azzal, hogy a kliens alapértelmezés szerint nem használ asztali értesítéseket, hogy figyelmeztessen, ha csatlakozik, vagy ha a VPN-kapcsolat megszakad. Ez problémát jelenthet, mivel ha a kapcsolat megszakad, lehet, hogy nem veszi észre, amíg legközelebb meg nem nézed az ügyfél felületet. Ez azonban csak az alapértelmezett beállításoknál jelent problémát és a Beállítások mezőből egy kattintással bekapcsolhatod az értesítéseket, feltéve, hogy észreveszed a problémát.

 

Rengeteg más lehetőség is van

Beleértve a protokollváltás lehetőségét (OpenVPN, IKEv2, L2TP, PPTP), az automatikus csatlakozást, amikor nem megbízható hálózatokhoz lépsz be. Valamint a kill switch használatát az internet-hozzáférés blokkolásához, ha a VPN meghibásodik. Ez nem rossz, de nem sokat tehetünk a finomhangolás terén, például az OpenVPN UDP vagy TCP kapcsolattípusok kiválasztása, vagy az OpenVPN port beállítása.

Hamar észrevettünk egy használhatósági problémát. Az “Automatikus helyszín” opció általában kényelmes módja a hozzánk legközelebbi szerver kiválasztásának, de bár mi az Egyesült Királyságból csatlakoztunk, az alkalmazás Albániába irányított minket. Ami még rosszabb, ha nem engedélyezted az értesítéseket, az alkalmazás nem fogja megmondani, hogy melyik országot választotta ki. Ha mégis egy váratlan helyet választ, akkor lehet, hogy nem veszed észre, hogy a helyi webhelyek nem elérhetőek, vagy a tartalom nem várt nyelven jelenik meg. A kapcsolódási idő az átlagosnál alig jobb, protokolltól függően 2-8 másodperc.

Bár az alkalmazás általában felismeri, ha a VPN megszakad, néhány másodpercig tart, majd újra kell csatlakoznia és általában 10-15 másodpercet hagy, mielőtt újra védetté válik a rendszered. Sajnos, ha a VPN megszakad, mert az OpenVPN folyamat meghiúsul, az alkalmazás csak egy ‘Connection Failure’ üzenetet jelenít meg a felületen. Nem figyelmeztet értesítéssel és nem próbál meg újracsatlakozni. A rendszered védtelen és ez így is marad, amíg észre nem veszed a problémát.

Mégis, erre való a kill switch, nem? Kivéve, hogy amikor bekapcsoltuk, nem volt semmi különbség. Erőszakkal megszakítottuk az IKEv2-kapcsolatokat, az L2TP-t, az OpenVPN-t, de semmi sem változott. Az alkalmazás egy üzenetet jelenített meg, amely szerint az internet-hozzáférésünk blokkolva van, de ez nem volt igaz. A kill switch-nek egyáltalán nem volt látható haszna.

SaferVPN - előnézet

 

Teljesítmény

A SaferVPN azt állítja, hogy segít “korlátok nélkül böngészni az interneten”, “megkerülni az igazságtalan internetes korlátozásokat és megtapasztalni a megérdemelt globális világhálót”. A Windows kliens megpróbált a megfelelő irányba terelni minket és egy “UK Streaming” helyet ajánlott. Csatlakoztunk az Egyesült Királyság szerveréhez és azonnal engedélyezte a BBC iPlayer tartalom streamelését, ami nagyon jó kezdet volt.

Az ügyfél nem rendelkezett az “USA Streaming” helyszínnel, amelyet a legutóbbi felülvizsgálatban láttunk, így helyette egy hagyományos amerikai helyszínhez csatlakoztunk. Ez elég volt ahhoz, hogy az amerikai Netflix-tartalmakat streameljük, de az Amazon Prime Video és a Disney+ esetében nem sikerült.

Teljesítménytesztjeink abszolút katasztrófával kezdődtek, mivel a SaferVPN legközelebbi brit szervere alig érte el az 5 Mbps sebességet a 75 Mbps-os vezetékes tesztkapcsolatunkon. Helyi probléma volt? Leválasztottuk a VPN-t, újra lefuttattuk a sebességteszteket, 70Mbps. Kipróbáltunk különböző SaferVPN szervereket, protokollt váltottunk, semmi változás.

Átváltottunk a második tesztelési helyszínre, egy európai adatközpontba és újra lefuttattuk a teszteket. A legközelebbi szervereink felé a sebesség sokkal jobb, 30-60 Mbps volt, bár még mindig jóval elmaradt a kikapcsolt VPN-nel elért 350 Mbps+ sebességtől. És amikor megpróbáltunk a második helyszínről a SaferVPN brit szerveréhez csatlakozni, ugyanezt az 5 Mbps alatti kúszást tapasztaltuk.

Minden szolgáltatónak lehetnek időnként technikai problémái, ezért másnap visszatértünk és újra megpróbáltuk, de nagyjából ugyanazzal az eredménnyel. Nagyon lassú sebesség az Egyesült Királyságból, elfogadhatóbb (bár még mindig átlag alatti) teljesítmény mindenhol máshol.

Tesztünket adatvédelmi ellenőrzéssel zártuk. Sajnos ez is csalódásnak bizonyult, mivel több tesztoldalon is kiderült, hogy a SaferVPN Windows kliensének DNS-szivárgása van.

 

Végső ítélet – SaferVPN

A SaferVPN olcsó és szinte mindenhol működik, de a nagyobb alkalmazásproblémák miatt nem ajánlható a Windows-felhasználóknak. Az alacsony sebesség és a funkciók hiánya pedig mindenki más számára problémát jelent.

NordPromo fekvő

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate