Mi az a VPN tunnel és hogyan működik?
Mi az a VPN tunnel?,  VPN

Mi az a VPN tunnel és hogyan működik?

A VPN tunnel két dolgot is jelölhet. Az egyik maga a VPN tunnel mint vpn technikai megoldás, illetve a VPNTunnel mint vpn szolgáltató. Alábbi cikkünkben mindkettőt kivesézzük.

 1. Mi az a vpn tunnel, avagy a VPN-alagút és hogyan működik?
 2. VPNTunnel vpn szolgáltatás felülvizsgálat

 


#1. Mi az a VPN tunnel (vpn alagút)és hogyan működik?

Bár a legtöbb ember homályosan tudja, mi az a VPN és hogyan használják, kevesen tudják elmagyarázni, hogyan működik. A VPN-eket azért találták ki, hogy könnyebben megoszthassák az adatokat, így a terminológia eléggé technikai és meglehetősen zavaros lehet.

Ebben a cikkben megpróbálom a lehető legjobban elmagyarázni a VPN beállításának központi részét – az alagútépítést.

vpn tunnel - hogyan működik

 

Mi az a VPN tunnel, VPN-alagút?

A VPN tunnel egy titkosított kapcsolat az eszköz és egy VPN-kiszolgáló között. Titkosítási kulcs nélkül feltörhetetlen, így sem a hackerek, sem az Ön internetszolgáltatója (ISP) nem férhet hozzá az adatokhoz. Ez megvédi a felhasználókat a támadásoktól és elrejti, hogy mit csinálnak online.

A VPN tunnel gyakorlatilag egy privát útvonalat jelentenek az internethez közvetítő szervereken keresztül. Ezért népszerűek a VPN-ek az adatvédelmi szempontból óvatos egyének körében.

 

Hogyan működik a VPN tunnel?

Általánosságban elmondható, hogy a VPN-alagútépítés egyszerűen egy VPN-szolgáltatás használatát jelenti. Ezért a “Hogyan működik a VPN-alagút?” kérdésre adott válasz gyakorlatilag ugyanaz, mint a “Hogyan működik a VPN?” kérdésre adott válasz.

És most elmondjuk, hogy mit csinál egy VPN tunnel:

 • A forgalom titkosítása. Az adataid védetté válnak a harmadik felektől.
 • Elrejti az IP-címed. A VPN tunnel egy VPN-kiszolgálóra továbbítja a forgalmat, elrejtve az IP-címet. Az IP nélkül nem lehet megállapítani a tartózkodási helyed.
 • A wifi hotspotok biztosítása. Többé nem kell aggódnod a biztonságod miatt, amikor nyilvános wifit használsz.

 

Ahhoz, hogy a VPN-alagútépítés működjön, először is VPN-szolgáltatást kell igénybe venned. Amint csatlakozol a kívánt szerverhez, létrejön egy VPN tunnel, VPN-alagút. Enélkül az internetszolgáltatód mindent lát, amit online csinálsz, de ez lehetetlen, miután csatlakoztál egy VPN-kiszolgálóhoz. Ez a titkosítás és a rejtett IP-cím miatt van így.

A legtöbb VPN szolgáltatás azt állítja, hogy szigorú naplózásmentes politikát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy nem figyelik és nem tárolják a személyazonosításra alkalmas információkat vagy az online tevékenységre vonatkozó adatokat. Mindezek után a legjobb, ha olyan jó hírű VPN-szolgáltatást használsz, amely vagy függetlenül auditált, vagy naplózásmentes politikával rendelkezik, vagy amelyet a függetlenül is teszteltek.

 

VPN tunnel biztonsága – feltörhető?

Ha a VPN-kapcsolat olyan biztonságos, vajon tényleg lehetséges-e feltörni? Sajnos igen – de ez sokkal ritkább, mint gondolnád. Nem kell aggódnod emiatt, ha csak egy átlagos felhasználó vagy, mivel a hackerek általában csak a nagy nyereségű célpontokat, például a milliós cégeket veszik célba.

Hogyan lehet egy VPN-alagutat feltörni? Nos, mivel magának a titkosításnak a feltörése gyakorlatilag lehetetlen (hacsak nincs egy ismert sebezhetőség), a leggyakoribb módszer a titkosítási kulcs ellopása. Ez sokféleképpen megtehető, azonban egy jó hírű VPN használata nagymértékben minimalizálja a kockázatot.

Az olyan VPN-ek, mint a NordVPN például 4096 bites DH (Diffie-Hellman) kulcs titkosítást használnak, ami rendkívül biztonságossá teszi a kulcscserét a VPN-kapcsolatban.

 

Hogyan tesztelhetek egy VPN-alagutat?

A ping ellenőrzésével megtudhatod, hogy működik-e a VPN tunnel. A pinget kétszer kell ellenőrizni: amikor csatlakozol a VPN-hez és amikor nem. Ezután az eredmények egyszerű összehasonlítással láthatod, hogy a VPN-kapcsolat sikeres volt-e. Tehát, így ellenőrizheted a pinget, ha Windows 10-et használsz:

 • Parancssor megnyitása
 • Írd be a “ping 8.8.8.8.8” parancsot (a 8.8.8.8.8 a Google nyilvános DNS-e).
 • Nyomd meg az Entert
 • Várj az eredményekre

A VPN használata közben kapott ping jelentősen magasabb lesz, mint a VPN-ről leválasztott ping.

 

A VPN tunnel protokollok típusai

Az alagútprotokoll vagy VPN-protokoll olyan szoftver, amely lehetővé teszi az adatok biztonságos küldését és fogadását két hálózat között. Egyesek kiemelkedhetnek a sebességben, de a biztonságuk gyenge és fordítva. E cikk írásakor a legnépszerűbb alagútprotokollok az OpenVPN, az IKEv2/IPSec és az L2TP/IPSec.

A következő generációs WireGuard protokollt azonban számos prémium VPN-szolgáltatásban bevezetik. Az alábbiakban a VPN-alagút protokollok listáját találod, a legjobbtól a legrosszabbig rangsorolva. Ne felejtsd el, hogy nem minden szolgáltató kínálja ugyanazt a protokollkészletet és még ha kínálják is, azok elérhetősége eltérő lesz az asztali és a mobileszközökön.

 

#WireGuard

 • Biztonság: Nagyon magas
 • Sebesség: Nagyon magas

A WireGuard a jelenleg elérhető legjobb VPN tunnel protokoll. Páratlan sebességet és biztonságot kínál, csúcsminőségű titkosítással. Ráadásul ezt a nyílt forráskódú protokollt könnyű megvalósítani és ellenőrizni a mindössze 4000 sorból álló, könnyű kódjának köszönhetően. Ez százszor kevesebb, mint a legnépszerűbb protokoll, az OpenVPN.

Az alapoktól kezdve épült WireGuard mentes minden olyan hátránytól, amely egy régi keretrendszerrel jár. A hálózati változások negatív hatásaitól is mentes, így a mobilfelhasználók számára a legmegfelelőbb választás.

 

#OpenVPN

 • Biztonság: Magas
 • Sebesség: Magas

A majdnem két évtizede megjelent OpenVPN még mindig a legnépszerűbb alagútprotokoll. A WireGuard miatt azonban lassan végleg elveszíti pozícióját. Ennek ellenére még mindig első osztályú biztonságot és gyors sebességet kaphat ezzel a nyílt forráskódú VPN-alagútprotokollal. Az OpenVPN két változatával találkozhat – TCP és UDP. Az előbbi stabilabb, az utóbbi pedig gyorsabb kapcsolatot kínál.

 

#IKEv2/IPSec

 • Biztonság: Magas
 • Sebesség: Magas

Ez a protokollkombináció népszerűség, biztonság és sebesség tekintetében vetekszik az OpenVPN-nel. Az IKEv2 kiválóan fenntartja a VPN-kapcsolatot, amikor egyik hálózatról a másikra vált. A natív támogatásnak köszönhetően különösen népszerű az iPhone és iPad készülékeken.

 

#L2TP/IPSec

 • Biztonság: Közepes
 • Sebesség: Közepes

Az L2TP/IPSec egy hamarosan nyugdíjba vonuló VPN tunnel protokoll, amelyet még mindig megtalálhatsz néhány szolgáltatásban, különösen azokban, amelyeknek gondot okoz az OpenVPN implementálása iOS-en. A biztonságát “magas” kategóriába sorolhattam volna, de nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy Snowden kiszivárogtatásaiban is említésre került.

Ha igaz, amit mond, akkor az NSA rendelkezhet az L2TP/IPSec kihasználásához szükséges eszközökkel. Az IKEv2/IPSec-hez hasonlóan ez is két protokollt kombinál, ahol az egyik a forgalom kapszulázása, a felhasználó pedig a titkosításról gondoskodik.

 

#SSTP

 • Biztonság: Magas
 • Sebesség: Közepes

Ami a sebességet illeti, az SSTP és az L2TP/IPSec közötti különbség nem olyan nagy. Azonban az ok, amiért az előbbi egy hellyel lejjebb helyezkedik el, a kompatibilitás. Az SSTP-t a Microsoft hozta létre és csak Windows alatt működik. Ráadásul mindig fennáll az esélye annak, hogy a készítői nyitva hagytak néhány hátsó ajtót arra az esetre, ha az NSA hívogatna. A pozitívum, hogy az SSTP kiválóan alkalmas a kínai Nagy Tűzfal megkerülésére.

 

#PPTP

 • Biztonság: Szegényes
 • Sebesség: Magas

A PPTP egy elavult VPN-alagút protokoll, amelynek használatát nem ajánlom. Csakúgy, mint kisebb testvérét, az SSTP-t, ezt is a Microsoft fejlesztette ki még a Windows 95 idején. Kisebb testvérével ellentétben a PPTP VPN-alkalmazás nélkül is elérhető minden nagyobb platformon, beleértve a Linuxot is. Sajnos több olyan, széles körben ismert biztonsági rés is van, amely kockázatossá teszi a PPTP használatát.

 

#VPN megosztott alagútépítés

A megosztott alagútépítés lehetővé teszi, hogy kiválaszthasd, mely webhelyek vagy alkalmazások használják a VPN tunnel -t és melyek maradjanak kívül. Ez a funkció akkor hasznos, ha egy Amerikában elérhető műsort szeretnél nézni és egy hírportál helyi változatát szeretnéd olvasni. Egy másik példa lehet az irodai nyomtató használata, miközben biztonságosan torrentezhetsz egy VPN segítségével.

Azonban nem minden VPN szolgáltató kínálja ezt a funkciót. Még ha van is, akkor is nagy az esélye annak, hogy a megosztott alagútépítés csak bizonyos eszközökön és operációs rendszereken érhető el. Ezért mindig ellenőrizd a lehetőségeid, mielőtt hosszú távon letennéd a voksod és elköteleződnél.

 


VPNTunnel felülvizsgálat

#2. VPN Tunnel felülvizsgálat

Teszi a dolgát, de az adatvédelmi irányelvekre ráférne némi csiszolás. Előzetes véleményünk:

A VPNTunnel tökéletes online adatvédelmet, hozzáférést biztosít a torrentezéshez és a népszerű streaming csatornákhoz, de korlátozott szerverhálózattal rendelkezik, az ügyfélszolgálat lassan reagál és adatvédelmi szabályzata teret enged a potenciális kihasználásnak.

 

Előnyei:

 • Feloldja a Netflix és a BBC iPlayer blokkolását
 • Széles körű platformtámogatás
 • Elfogadja a kriptovalutákat

 

Hátrányai:

 • Alacsony számú kiszolgáló
 • Kihagyások az adatvédelmi irányelvekben
 • Nincs Mac kliens

A VPNTunnel egy Seychelle-szigeteki székhelyű anonimitásszolgáltató, amely bár nem kínál annyi szervert mint néhány versenytársa, mégis elég jó teljesítményt tud biztosítani. Ha Mac eszközt használsz, nem fogod nagyon felhasználóbarátnak találni, mivel harmadik féltől származó szoftvert kell telepíteni és manuálisan kell beállítani a VPNTunnel szervereit, de ha egyszer már elindult, megmutatja, hogy mit tud.

Bár ez a VPN szolgáltatás elég jó, még jobb és felhasználóbarátabb VPN szolgáltatókat is felfedezhetsz a legjobb VPN szolgáltatások között.

VPN tunnel felülvizsgálat

 

Az árról

A szolgáltató szolgáltatásai háromféle előfizetési tervben érhetőek el:

 • 1 hónapos előfizetés 9,99 $/hó
 • 3 hónapos előfizetés 6,66 $/hó (háromhavonta 19,98 $ számlázva)
 • és 12 hónapos előfizetés 2,99 $/hó (évente 35,88 $ számlázva)

Az éves csomag az iparág olcsóbb oldalán van, bár természetesen vannak olcsóbb VPN-ek is. Az elfogadott fizetési módok közé tartoznak a hitelkártyák (Visa, Mastercard, American Express, Discover, Diners Club), a Mint, Sofort, PayPal, GlobalPayments, WebMoney, Perfect Money, valamint a kriptovaluták, mint a Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Monero és más kriptovaluták, ha fizetés közben inkább névtelen szeretnél maradni.

Nincs ingyenes próbaverzió, de van 7 napos pénzvisszafizetési garancia, bár az apró betűs rész azt mondja, hogy “a teljes vagy részleges visszatérítés csak a VPNTunnel.com saját belátása szerint történhet, figyelembe véve a Felhasználó kívánságának minden okát”. A VPN-előfizetés öt egyidejű kapcsolatot tesz lehetővé, “a támogatott eszközök és VPN-protokollok bármilyen keverékét használva”.

 

VPN Tunnel Alternatívák

Ha a VPNTunnel nem elég jó neked, léteznek jobb szolgáltatók is, amelyek tulajdonságai felülmúlják azt. A Surfshark és a CyberGhost például olcsóbb (és mégis kiválóan teljesít), míg az ExpressVPN és a NordVPN sokkal fejlettebb és gazdagabb szolgáltatásokat kínál. Mind a négy sokkal több szerverrel és sokkal gyorsabban reagáló ügyfélszolgálattal rendelkezik. Emellett adatvédelmi és naplózást tiltó irányelveik sokkal kevesebb teret hagynak a különböző értelmezéseknek.

 

Streaming

Az egyik legkeresettebb funkció, amellyel egy VPN rendelkezhet, az a képesség, hogy feloldja a népszerű streaming csatornák blokkolását, amelyek bizonyos területekre földrajzi zárat vezettek be. A VPNTunnel valóban büszke erre a képességére és képes feloldani a BBC iPlayer, a Netflix US és UK, a Hulu és még sok más (bár nem részletezett) blokkolását, speciális szerverekkel.

 

Néhány szó a vállalatról

A weboldalon kutakodva (a Felhasználási feltételek, az Adatvédelmi irányelvek és a Kapcsolat oldal németül van) sikerült kiderítenünk, hogy a VPNTunnel székhelye a Seychelle-szigeteken van. A szolgáltató 32 országban szétszórtan több mint 150 szerverhez kínál hozzáférést a felhasználóinak.

Ez közel sem éri el a több ezer szervert, amellyel néhány versenytárs rendelkezik, de egy átlagos felhasználónak talán éppen elég lehet.

 

VPN Tunnel adatvédelem és titkosítás

A VPNTunnel protokollok és azok kombinációinak széles skáláját támogatja, beleértve az OpenVPN, PPTP, WireGuard, L2TP, IPsec és Stunnel+OpenVPN protokollokat. Biztonságosan oszthatsz meg nagyméretű fájlokat P2P- és torrentklienseken keresztül, mivel maga állítja, hogy “P2P engedélyezve sok helyen (amennyire csak tudjuk) – a peering-tevékenységed nem fogják nyomon követni magán- vagy kormányzati szervek”.

A vállalat azt állítja, hogy soha nem fog személyes adatokat kérni és soha nem fog “online tevékenységi naplókat vezetni, illetve magánjellegű információkat tárolni a hálózatunkon végzett egyéni felhasználói tevékenységekről”. Azt is hozzáteszi, hogy soha nem naplózza “az IP-címeket, időpontokat vagy más hasonló adatokat. Ez mindig a svédországi szervereinkre érvényes”.

Ezt olvasva azon kezdtünk el gondolkodni, hogy miért csak Svédországot említi a politika, ahogyan halad előre: “Ami a svédországi és más olyan országokban található szervereinket illeti, ahol nem vezetünk forgalmi naplót, lehetetlen olyan adatokat közölni, amelyek például egy adott felhasználót egy adott időpontban egy adott tevékenységhez kapcsolnak, azon egyszerű oknál fogva, hogy ezeket az adatokat nem tároljuk. Más szóval, ez nem olyan kérdés, amelyet bármikor figyelembe kell vennünk, amikor ilyen kérés érkezik.”

A további szövegben a dolgok egy kicsit világosabbá (és egy kicsit riasztóvá) válnak: “Azokban az országokban, ahol naplót kell vezetni, csak akkor adunk tájékoztatást, ha erre törvényi kötelezettségünk van.”

Tehát a naplókat valóban vezetik azokban az országokban, ahol a törvény ezt megköveteli, még akkor is, ha a VPNTunnel székhelye a Seychelle-szigeteken van, ami egy kicsit zavaró. További problémák találhatók a VPNTunnel adatvédelmi szabályzatának mélyén, amely kimondja, hogy ha a VPNTunnelt egy harmadik fél felvásárolja, a felhasználók személyes adatai nyilvánosságra kerülnek ennek a harmadik félnek, megnyitva néhány kiskaput bárki előtt, aki hajlandó kihasználni azokat.

 

Támogatás

A VPNTunnel letölthető natív kliensekkel rendelkezik Windows, iOS (39 felhasználó által adott 4,4-es értékelés, utolsó frissítés: 2019. február 22.) és Android (1400 felhasználó által adott 3,7-es értékelés, több mint 100 000 letöltés, utolsó frissítés: 2020. június 10.) rendszerekre.

Más platformokra (például Macre vagy Linuxra) azonban nem rendelkezik alkalmazásokkal, amelyekhez harmadik féltől származó szoftvert kell használnia és/vagy a készülék beállításait kell bütykölni, ami kezdők számára korántsem ideális. Ennek ellenére a szolgáltató részletes telepítési útmutatókat biztosít a különböző támogatott platformokhoz a weboldal támogatási szakaszában.

Ezek a platformok a következők: Windows, Mac, iOS, Android, Linux, Ubuntu, Steam, AppleTV, Amazon Fire TV, Smart TV-k, PlayStation, Xbox, Roku, Chromecast, RaspberryPi, Chromebook és routerek. Maga a támogatási rész és a GYIK terület elég részletes és hasznos, de egy kicsit túlterheltnek és szervezetlennek tűnhet.

Ha nem sikerül ott megtalálni a választ, akkor a weboldalon található csevegési lehetőségen, webes űrlapon vagy e-mailben léphetsz kapcsolatba az ügyfélszolgálattal. Vedd azonban figyelembe, hogy az ügyfélszolgálat nem mindig elérhető és mi még mindig várjuk a választ néhány egyszerű kérdésre, amelyeket három nappal ezelőtt tettünk fel a csevegési lehetőségen keresztül. De lehet, hogy a kérdések fontosság szerint vannak rendszerezve, mivel abban a pillanatban nem volt fiókunk.

 

Gyorsaság és tapasztalat

A weboldal szerint a VPNTunnel szerverei egy 10 Gbps-os uplinkhez kapcsolódnak és a vállalat folyamatosan bővíti a legújabb hardvereket, hogy a hálózata soha ne legyen túlterhelt. Ez garantálja a kiváló sebességet és tesztünk kielégítő eredményeket hozott. Konkrétan, először hagytuk, hogy az alkalmazás véletlenszerűen “Bármelyik országhoz” kapcsoljon minket és Japánra esett a választás.

A távolság ellenére nem csalódtunk a letöltési sebességben, amely átlagosan 35 Mbps volt a 45 Mbps sebességű tesztkapcsolatunkon. Az eredmények még jobbak voltak, amikor egy csehországi szerverhez csatlakoztunk és 39 Mbps sebességet értünk el. Az amerikai New Jerseyben található, a Netflix számára ideálisnak jelölt szerver azonban valamivel rosszabbul teljesített (de még mindig jobban, mint egyesek) – 18 Mbps.

 

Véleményünk a végére – VPN Tunnel

A VPNTunnel azt teszi, amit tennie kell. Elrejti az online identitást, feloldja a Netflix és a BBC iPlayer blokkolását, valamint lehetővé teszi a biztonságos torrentezést. Azonban csak körülbelül 150 szerverrel rendelkezik, az ügyfélszolgálat kissé silánynak tűnik és az adatvédelmi irányelvek is tartalmaznak néhány kiskaput.

Ezeket a hiányosságokat figyelembe véve egy olyan iparági vezető szolgáltató, mint az ExpressVPN jobb választás lehet, különösen azért, mert adatvédelmi irányelvei elég világosak és átláthatóak. Illetve nincs helye különböző értelmezéseknek, az ügyfélszolgálat pedig bármikor másodpercek alatt elérhető.

NordPromo fekvő

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate