Minden amit a VPN-ről tudnod kell
Mi az a VPN és mit csinál pontosan? A VPN jelentése és még több magyarázat
A VPN jelentése és funkciói,  VPN

Mi az a VPN és mit csinál pontosan? A VPN jelentése és még több magyarázat

Úgy tűnik, mindenkinek van, de mi is az a VPN? A VPN egy olyan rövidítés, amelyet az utóbbi években valószínűleg egyre gyakrabban hallod, de még mindig lehet, hogy nem tudod, mi is az valójában és ezért felteszed a kérdést: „Mi is az a VPN?”

A legegyszerűbben fogalmazva, a VPN vagy virtuális magánhálózat,  egy olyan eszköz, amellyel biztonságban és anonimitásban tarthatod magad az interneten, miközben segít megkerülni a tartózkodási helyeden esetleg blokkolt alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Elég praktikus!

Hogyan teszi mindezt? Ezzel fogunk itt foglalkozni, elmagyarázzuk az alapokat, hogy mi is az a VPN, mit csinálnak és a legnépszerűbb felhasználási módokat, valamint egy kicsit részletesebben is megvizsgáljuk a működésüket. Azt is megvitatjuk, hogy miért érdemes használni egy VPN-t – és a lehetséges hátrányait is -, valamint azt, hogy hogyan állíthatsz be és működtethetsz egy ilyen szolgáltatást, ha szeretnéd. A végére pedig biztosítunk, hogy teljes mértékben megérted a VPN jelentését és azt, hogy melyiket érdemes beszerezned.

 

A VPN jelentése

A VPN a Virtual Private Network azaz a virtuális magánhálózat rövidítése. Ahogy a név is sugallja, a VPN-szolgáltatás egyfajta magánhálózatot hoz létre – egy kapcsolatot az eszközöd és egy távoli számítógép között, amely a szolgáltató tulajdonában van valahol a világon, amit VPN-kiszolgálóként ismersz.

Ezt a kapcsolatot általában „alagútnak” nevezik és az adataid titkosítva haladnak rajta keresztül, így biztonságot nyújtva számodra. A kapcsolódó szerver gyakorlatilag az otthoni hálózatod „virtuális” részévé válik, ezért nevezzük virtuális magánhálózatnak.

Amikor online vagy, folyamatosan adatokat küldesz ki és fogadsz vissza. Például kérhetsz egy képet, majd azt letöltésként megkapod. Normális esetben az adatok az eszközödről egyenesen az internetre jutnak, gyakorlatilag meztelenül és az internetszolgáltatód (ISP), vagy esetleg mások is megtekinthetik, ha elfogják őket.

A virtuális magánhálózat használatakor telepítesz egy kliensszoftvert az eszközödre, amely összekapcsolódik a szolgáltató szerverén lévő szoftverrel. Ez a két alkalmazás létrehoz egy kapcsolatot, egy titkosított „alagutat” közöttük és az adataid ezen mennek végig, mielőtt kikerülnének az internetre.

Így az internetszolgáltatód vagy bárki más, aki esetleg megpróbálná lehallgatni és megtekinteni az adatokat, nem tudja értelmezni azokat, mivel azok kódolva vannak. Továbbá az adatok eredete a VPN-kiszolgálónak, a „virtuális hálózat” kilépési pontjának és nem a saját eszközének tűnik, ami az online anonimitás szempontjából előnyös.

 

Hogyan működik valójában a VPN?

Az imént tárgyaltakra építve egy jó VPN valószínűleg több ezer szerverrel rendelkezik, amelyek több tucat országban találhatóak szerte a világon. Amikor elindítod a kliensszoftvert a gépeden, úgy döntesz, hogy a fent említett titkosított alagúton keresztül csatlakozol a sok VPN-kiszolgáló egyikéhez.

Ez a titkosítás egyébként számos különböző formában, úgynevezett VPN-protokollokban valósulhat meg. A legjobb szolgáltatások közül bármelyik egy modern, rendkívül biztonságos protokollt használ, ahogy az elvárható és ez gyakran az OpenVPN. Vannak más jó választások is, beleértve az új WireGuardot, valamint néhány szolgáltatót, amelyek saját, szabadalmaztatott protokollokkal rendelkeznek, mint például a NordVPN NordLynx-je és a fent említett ExpressVPN Lightway-je.

Tehát a robusztus titkosítás előnye a szuperszigorú biztonság, a több ezer szerver közül való választás előnye pedig az, hogy mindenféle lehetőséggel megváltoztathatja a tartózkodási helyet. Mint említettük, a VPN-kapcsolat azt a látszatot kelti, mintha a VPN-számítógép (szerver) lenne az, ahonnan az adataid érkeznek és nem a saját számítógéped. Ezért minden szempontból úgy fog tűnni, mintha valóban az adott helyen tartózkodnál, elrejtve ezzel a valódi tartózkodási helyed anonimitást biztosítva. Továbbá olyan tartalmakhoz is hozzáférhetsz, amelyek egyébként a saját országodban blokkolva lennének (erről egy pillanat múlva lesz szó).

 

Mire való és miért van rá szükségem?

A VPN-nek számos haszna lehet, amellett, hogy nyilvánvalóan növeli a biztonságát. Mivel az adataid titkosítva vannak, még ha meg is nézik vagy valahogyan lehallgatják őket, az semmit sem jelent, mivel titkosítva vannak és értelmezhetetlenek. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb biztonságban vagy még a kockázatosabb online helyzetekben is, mint például a nyilvános Wi-Fi használata, amely különböző okokból nem biztonságos és potenciálisan kockázatos lehet.

Mint láttuk, az anonim online tartózkodás is a VPN egyik meggyőző előnye, mivel elrejti számítógéped valódi személyazonosságát és helyét. Továbbá megakadályozza, hogy bármilyen művelet visszavezethető legyen hozzád. Ez nem csak azoknak hasznos, akik például szerzői jogokat sértő letöltéseket végeznek, hanem azoknak is, akik egyszerűen nem szeretnék, ha a hirdetők vagy más harmadik felek követnék őket.

 

A tartalmak blokkolásának feloldása egy másik nagy dolog, amit az imént említettünk

Mivel a VPN lehetővé teszi, hogy úgy tűnjön, mintha egy másik országban tartózkodnánk, hozzáférhetünk olyan szolgáltatásokhoz, amelyek egyébként geoblokkoltak lennének. Ha például az Egyesült Királyságban élsz és az amerikai Netflixen szeretnél streamelni egy olyan műsort, amely az Egyesült Királyságban nem látható, egyszerűen csatlakozhatsz mondjuk a VPN New York-i szerveréhez.

Ez azt jelenti, hogy úgy tűnik, hogy egy New York-i számítógépet használsz és így megtekintheted az amerikai tartalmat elméletben. Jó tudni, hogy a VPN-ek nem 100%-ig golyóállóak ebből a szempontból. Nem csoda, hogy oly sokan keresik nap mint nap az interneten a „legjobb Netflix VPN-t”.

Arra is használható, hogy megkerüld a tartalomkorlátozásokat, ha olyan helyen élsz vagy oda látogatsz, ahol a hatóságok cenzúráznak. Például, ha egy olyan országban nyaralsz, ahol a közösségi oldalakat betiltották, továbbra is hozzáférhetsz a közösségi oldalakhoz.

Vannak apró extra bónuszok is, amikor a VPN használatával bizonyos körülmények között pénzt takaríthatsz meg, például repülőjegyet foglalhatsz. Olcsóbb árakat kaphatsz, ha úgy tűnik, hogy egy másik országból származol, mivel a légitársaságok attól függően módosíthatják az áraikat, hogy honnan gondolják, hogy honnan származol. Állítólag olyan tényezők, mint például ugyanazon járat többszöri megtekintése: ha azt látod, hogy az ár emelkedik, amikor újra meglátogatod, akkor kényszeríthetnek a vásárlásra, de a VPN által biztosított anonimitás megakadályozza ezt a fajta nyomon követést és manipulációt.

 

Mik a hátrányai?

A használatának első nyilvánvaló hátránya, hogy lelassíthatja az internetkapcsolat teljesítményét. Ez különösen igaz akkor, ha távoli országokban lévő szervereket használsz, mivel a szerver távolsága számít. Bár ez drasztikusan hangozhat, a valóság az, hogy a legtöbb esetben a teljesítményre gyakorolt hatás valószínűleg nem lesz annyira észrevehető.

Még egy sebesség szempontjából átlagosabb VPN-nél is, a szerverek gondos kiválasztásával valószínűleg nem sok, ha egyáltalán észrevehető különbség lesz a mindennapi számítástechnikában sem. A legfőbb forgatókönyv, ahol érdemes kikapcsolni egy VPN-t, az online játék, egy olyan terület, amely nagyon érzékeny a késleltetés szempontjából. Bár a játék VPN-eknek is megvan a maguk haszna!

Egy másik potenciális kényes terület

…hogy bár a használata azt jelenti, hogy az internetszolgáltatód már nem szaglászhat az adataid után. Ehelyett az adatok a VPN szolgáltató rendszerén keresztül mennek és egy hatékony gyorsan és lazán játszhat az adataiddal. Minden VPN ragaszkodik ahhoz, hogy megőrzi az adatvédelmet. Nyilván aligha mondana mást, végül is ezért iratkozunk fel.. Szóval azt állítja, hogy nem vezet semmilyen „naplót”. Ezek a szolgáltatással kapcsolatos naplózott adatok apró darabkái, amelyek tartalmazhatják, de remélhetőleg nem tartalmazhatják azt, hogy hogyan használjuk a szolgáltatást.

Egy egyértelmű „nem naplózunk” irányelv tehát elengedhetetlen a vízhatlan adatvédelemhez, de hogyan bízhatunk meg abban, hogy egy VPN valóban állja a szavát és nem tárol semmilyen, az adatvédelmet potenciálisan sértő naplófájlokat? Egy biztos módszer van, mégpedig az, hogy olyan szolgáltatást válassz, amelynek biztonsági szintjét és irányelveit független auditálták. A legjobb szolgáltatók közül néhányan már megteszik ezt. Röviden, a használatának legtöbb potenciális hátránya szépen megkerülhető egy magasan értékelt és megbízható szolgáltató kiválasztásával.

 

Hogyan szerezhetek be egy VPN-t?

Miután meghoztad a döntést, hogy bele akarsz vágni, az első lépés a szolgáltató kiválasztása. Erre vonatkozóan rengeteg útmutatást találsz és a legjobb szolgáltatások körképében remek forrást találtunk.

Ha meghoztad a döntést, egyszerűen csak el kell látogatnod a szolgáltató weboldalára, ahol előfizetési csomagra iratkozhatsz fel. Az éves csomagok kínálják a legjobb ár-érték arányt, különösen a többéves szerződések, de természetesen ezekben az esetekben nagyobb kötelezettséget, hűséget vállalsz.

Egyes szolgáltatók valamilyen ingyenes próbaverziót kínálnak, ami nagyszerű lehetőség arra, hogy kipróbáld a VPN-t, mielőtt elköteleznéd magad. Tartsd nyitva a szemed a pénzvisszafizetési garanciákon is, amelyek gyakorlatilag próbaverzióként működhetnek. Vannak ingyenes szolgáltatások is, de ezek gyakran sok szempontból korlátozottak, vagy más rejtett költségekkel járnak.

Miután regisztráltál és létrehoztad a fiókodat, le kell töltened a kliens alkalmazást és telepítened kell. Csak indítsd el az alkalmazást és máris csatlakozhatsz egy VPN-kiszolgálóhoz és azonnal élvezheted a szigorúbb online biztonság előnyeit.

 

Illegális VPN-t használni?

Nem, semmi illegális nincs a virtuális magánhálózat használatában. Azonban lehet egy kis zűrzavar ezen a területen, mert néhányan azért használják, hogy elfedjék azt a tényt, hogy valami illegálisat csinálnak. Nyilvánvaló azonban, hogy nem a használata az illegális dolog, a tevékenység az, ami törvénysértő és ez akkor is igaz lenne, ha az elkövető felhasználó lennél, vagy sem.

Míg az országok túlnyomó többségében a használat teljesen legális, a fenntartás az, hogy világszerte néhány rezsim betiltotta a VPN-eket. Ha ezekre a helyekre utazol, vagy ott élsz, nyilvánvalóan tiszteletben kell tartanod a törvényt, vagy esetleg szembe kell nézned a következményekkel.

A használata Kínában a legkézenfekvőbb példa egy olyan országra, ahol a VPN-eket betiltották. De még itt sem érkezett tényleges jelentés arról, hogy az ide látogató utazókat letartóztatták volna a használata miatt.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő