Mi az a SoftEther VPN és hogyan csatlakozhatsz egy kiszolgálóhoz?
A SoftEther VPN felülvizsgálata,  VPN

Mi az a SoftEther VPN és hogyan csatlakozhatsz egy kiszolgálóhoz?

A SoftEther VPN egy viszonylag új VPN-projekt, amely segít az embereknek megkerülni az internetes korlátozásokat és biztonságosabban szörfözni az interneten. Ez a cikk elmagyarázza, hogy mi a SoftEther VPN és hogyan lehet csatlakozni egy kiszolgálóhoz különböző protokollokkal.

Furcsa világban élünk. Egyre több korlátozást vezetnek be életünk minden szintjén. Ez alól az internet sem kivétel és az elmúlt években sem volt kivétel. A nyílt internethez való hozzáférés mindenkinek joga kell, hogy legyen. Szerencsére néhány technológia segít megkerülni a visszaélésszerűen bevezetett szabályokat. És a SoftEther egyike a nagyszerű technológiáknak.

Ez a cikk közelebbről megvizsgálja a technológiát, bemutatja előnyeit és hátrányait, elmagyarázza, hogyan lehet a SoftEther protokoll segítségével csatlakozni és felsorol néhány lehetőséget arra, hogyan kezdj hozzá …

 

Mi a SoftEther VPN?

A Softether (Software Ethernet) egy projekt, amelyet a Tsukubai Egyetemen (Japán) fejlesztett ki Daiyuu Nobori. A projekt egy VPN protokollt (Softether vagy SSL VPN) és egy olyan VPN-kiszolgáló architektúráját javasolja, amely egyszerre több VPN protokollt (Softether, OpenVPN, SSTP, L2TP/IPSec) képes kiszolgálni.

Mind a Softether protokoll, mind a Softether szerver nyílt forráskódú, ingyenes és platformközi. A Softether az OpenVPN alternatívájaként van bemutatva és gyorsabbnak tartják. A SoftEther összes funkciója erősíti a felhasználók biztonságos navigálását és bármely kormányzati tűzfal megkerülését, így népszerű VPN (virtuális magánhálózati) protokollt tesz belőle.

 

A SoftEther néhány fontos funkciója az alábbiakban található:

 • GNU GPL licenc alatt elérhető
 • 256 bites AES titkosítást használ
 • Támogatja az SSL VPN, OpenVPN, EtherIP, L2TP, L2TPv3 és a Microsoft SSTP protokollokat
 • Támogatja az IPV6, a csomagszűrést és a dinamikus DNS funkciót
 • TCP és UDP kapcsolatokat egyaránt elfogad
 • A SoftEther VPN RSA tanúsítvány-hitelesítést és mélyreható csomagnaplózási funkciót használ
 • A SoftEther VPN kliensszoftver virtuális hálózati adaptert, a kiszolgáló pedig virtuális Ethernet-kapcsolót (úgynevezett virtuális hubot) valósít meg
 • Windows, macOS, Linux, FreeBSD, Solaris, iOS és Android rendszereken fut

 

Hogyan működik a SoftEther?

A VPN-kiszolgáló a SoftEther architektúra központi eleme. Ahogy fentebb felsoroltuk, számos funkciót támogat és nagyszerű teljesítményt nyújt. A legfontosabb szempont az, hogy a szerver több protokollt is támogat: VPN over HTTPS (SoftEther), OpenVPN, SSTP, L2TP/IPSec. Így a SoftEther kiszolgálót különböző eszközök (PC, Mac, iPhone/iPad, Android eszközök stb.) és VPN-alagutak átjárójaként használhatja.

A SoftEther protokoll a HTTPS-t használja a VPN-alagút létrehozásához és a TCP/IP 443-as portját célként. Ez a port a legtöbb tűzfal, proxy-kiszolgáló és NAT előtt nyitva van. Ennek eredményeként a SoftEther protokollt sikeresen lehet használni az internetes cenzúra megkerülésére. A SoftEther protokoll mellett a SoftEther kiszolgáló támogatja az L2TP/IPSec protokollt és “klónfunkciókat” biztosít az OpenVPN és a Microsoft SSTP VPN számára.

 

Mikor érdemes a SoftEther VPN protokollt használni?

Most, hogy már tudod, hogyan működik a SoftEther, valószínűleg azon tűnődsz, hogy mikor érdemes használni a SoftEther protokollt. A SoftEther protokoll nagyon hasznos bizonyos forgatókönyvekben:

 • Tűzfalak megkerülése. Mivel HTTPS-en működik, a SoftEther VPN protokoll képes legyőzni az internetes cenzúrát és megkerülni a legtöbb tűzfalat, beleértve a Kínai Nagy Falat is.
 • A földrajzi korlátozások megkerülése. Mint azt már tudod, bizonyos tartalmak csak bizonyos országok vagy régiók számára érhetőek el. A SoftEther segítségével mindenféle korlátozás nélkül élvezheted a fantasztikus online élményt.
 • Böngéssz biztonságosan nyilvános Wi-Fi hálózat használata közben. A nyilvános Wi-fi hálózatok valódi veszélyt jelentenek. Segítene, ha mindig kétszer is meggondolnád, mielőtt úgy döntesz, hogy védelem használata nélkül csatlakozol egy ilyen hálózathoz. A SoftEther a magas titkosításának köszönhetően jó választás, mivel biztonságos és gyors.

 

A SoftEther előnyei és hátrányai

Mint minden más dolognak ezen a bolygón, a SoftEther-nek is megvannak az előnyei és hátrányai. Nézzük meg közelebbről ennek a technológiának az erősségeit.

 

A SoftEther használatának előnyei

A Softether rendelkezik néhány fontos előnnyel:

 • A VPN projekt nyílt forráskódú. Így ingyenes és folyamatosan frissül.
 • A Softether protokoll gyors, mivel kivételes átviteli teljesítményt és alacsony késleltetést biztosít.
 • A Softether forgalma képes áthatolni az erősen korlátozott tűzfalakon.
 • A protokoll magas szintű titkosítást használ (AES 256-bites és RSA 4096-bites).
 • A Softether teljes mértékben támogatja mind az IPv4, mind az IPv6 protokollt.
 • A Softetherhez nincs szükség sem statikus, sem fix IP-re, mivel támogatja a dinamikus DNS-t és a NAT traversal funkciót.
 • A SoftEther szerverszoftver sikeresen helyettesítheti a drága Cisco routereket.
 • A kiszolgáló a VPN Bridge modullal távoli hozzáférést biztosíthat a LAN-hoz vagy egy távoli telephely hálózatához.

 

A SoftEther használatának hátrányai

A technológiáknak számos hátránya van:

 • A SoftEther protokoll előnyeinek kihasználásához a felhasználóknak telepíteniük és futtatniuk kell a SoftEther-alkalmazásokat a tervezett eszközökön.
 • A macOS kompatibilitás nem nagyszerű.
 • Ez egy meglehetősen új technológia más protokollokhoz (OpenVPN, L2TP, SSTP) képest.
 • A SoftEther kiszolgáló (még?) nem támogatja a WireGuard protokollt.

 

SoftEther és más protokollok

A SoftEther-t gyakran hasonlítják más hasonló VPN-technológiákhoz, különösen az OpenVPN-hez. Tekintsd meg az alábbiakban, hogy megértsd, hogyan viszonyul a SoftEther más VPN-protokollokhoz.

 

SoftEther – OpenVPN

Az OpenVPN-t tekintik a de facto szabványnak, amikor a VPN protokollokról van szó. A SoftEther technológia azonban hasznos funkciókat és nagy teljesítményt kínál:

 • Egyes tesztek szerint a SoftEther protokoll gyorsabb, mint az OpenVPN.
 • A VPN-kiszolgáló több protokollt is tartalmaz. Ez szintén nagy előny az OpenVPN-hez képest.
 • Az OpenVPN-t támogató összes operációs rendszer (pl. Windows, Linux, macOS, Linux, iOS és Android) csatlakozhat a SoftEther VPN-kiszolgálóhoz.
 • A SoftEther szerver konfigurálása egyszerűbb, mint az OpenVPN szerveré.
 • A felhasználói adminisztrátori beállításokat GUI (grafikus felhasználói felület) eszközökkel lehet konfigurálni.

Úgy vélem, hogy a SoftEther legerősebb pontja, hogy képes “klónozni” az OpenVPN szervert és emellett hozzáférést biztosít más VPN protokollokhoz is. Így lecserélheted a meglévő OpenVPN-kiszolgálóid, megtarthatod a meglévő VPN-kliens beállításait és mégis hozzáférhetsz a SoftEther protokollhoz a jövőbeli hálózatfejlesztéshez.

A SoftEther szilárd technológiának tűnik és idővel felválthatja az OpenVPN-t. Azonban nincs garancia arra, hogy ez megtörténik. Ezt csak az idő fogja megmutatni.

 

SoftEther – L2TP/IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol)

Az L2TP/IPSec egy népszerű VPN protokoll, amelyet minden operációs rendszer és a VPN szolgáltatók többsége támogat. Elfogadható sebességével és nagyszerű titkosításával az L2TP jó választás az internetforgalom védelmére. Az operációs rendszerek hozzáférést biztosítanak az L2TP/IPSec beépített VPN-klienseihez, így a kapcsolat beállítása egyszerűvé válik.

A SoftEther protokoll azonban mind a sebesség, mind a titkosítás tekintetében jobb. Emellett a SoftEther kiszolgáló támogatja az L2TP/IPSec-et és könnyebb integrációt biztosít mobiltelefonokról vagy olyan eszközökről, amelyek különböző okokból nem tudják telepíteni a SoftEther kliensszoftvert.

 

SoftEther – SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol)

A Microsoft által létrehozott SSTP protokoll nagyszerű biztonságot és teljesítményt nyújt, de használata néhány kivételtől eltekintve Windows-eszközökre korlátozódik. A SoftEther hasonló titkosítással és sebességgel rendelkezik és képes integrálni (klónozni) az SSTP szervert.

Így kihasználhatja a SoftEther előnyeit és mégis kínálhat SSTP-t a VPN-felhasználók egy szeletének. Ez egyszerűbb szerveradminisztrációt, nagyobb rugalmasságot és alacsonyabb költségeket jelent, mivel nem kell megvásárolni a drága Windows Server operációs rendszert.

 

SoftEther VPN kompatibilitás

A kliens telepíthető Windows, Linux, Mac, Android, iOS és Windows Mobile rendszerekre. MacOS-en nincs egyszerű módja a VPN-kiszolgálóhoz való csatlakozásnak a SoftEther protokollal. Telepítheted a SoftEtherVPN GUI elavult alkalmazást, vagy használhatod a hivatalos, de nem ajánlott SoftEther VPN szoftveralkalmazást. A kiszolgáló Windows, Linux, FreeBSD, Solaris és Mac OS rendszereken fut.

 

A SoftEther VPN beállítása az eszközeiden

A következő megválaszolandó kérdés, hogy hogyan használjuk a VPN technológiát. Ha te egy szerverhálózat rendszergazdája vagy, illetve a SoftEther-t szeretnéd tesztelni, akkor először telepíteni kell a VPN-kiszolgálót. Támogatja a Windows (2000 vagy újabb), Linux, macOS, FreeBSD és Solaris rendszereket.

Alternatívaként a SoftEther-t a VPN Gate projekt által kitett VPN-szolgáltatások tesztelésével is elkezdheted használni. Másodszor, csatlakozni kell a kiszolgálóhoz egy VPN klienssel. A VPN-kiszolgáló többféle protokollt is kezel, például Softether VPN/SSL VPN, OpenVPN, L2TP/IPSec, L2TPv3/IPSec vagy SSTP. Egy ilyen szerverhez való csatlakozáshoz a következő lehetőségek állnak rendelkezésére:

 

 • Csatlakozz a VPN protokoll használatával:
  • Az 1. lehetőség: Állítsd be a hivatalos kliensalkalmazást az eszközön és csatlakozz a VPN-kiszolgálóhoz.
  • lehetőség: Használj egy harmadik féltől származó szoftveralkalmazást, amely képes használni a Softether protokollt.
 • Csatlakozás az OpenVPN használatával:
  • Telepíts egy OpenVPN kliensalkalmazást és csatlakozz a kiszolgálóhoz az OpenVPN protokoll használatával.
 • Csatlakozás az L2TP/IPSec protokoll használatával:
  • Állíts be L2TP-kapcsolatot az eszközön elérhető beépített VPN-kliens segítségével.
 • Csatlakozás SSTP használatával:
  • Az SSTP protokollt támogató (Windows-alapú) eszközök esetében használhatod a beépített VPN-klienst és csatlakozhatsz a kiszolgálóhoz.

 

VPN szolgáltatások, amelyek hozzáférést biztosítanak a SoftEther protokollhoz

A saját SoftEther VPN-kiszolgáló telepítése vagy a hálózati rendszergazdától való hozzáférés megszerzése mellett még mindig vannak lehetőségek a protokoll használatára.

Az első lehetőség a VPN Gate hálózat szervereihez való csatlakozás. A VPN Gate egy olyan projekt amelyet ugyanaz az egyetem hozott létre, amelyik a SoftEther-t is, amely a kiszolgálók hálózatát kezeli. A szervereket önkéntesek biztosítják a világ minden tájáról. Ez azt jelenti, hogy ingyenesen használhatod őket és nem tudhatod, hogy ki áll egy adott szerver mögött és hogy a privát adataid valóban biztonságban vannak-e.

A VPN Gate architektúra erősnek és biztonságosnak tűnik, de még mindig úgy gondolhatod, hogy adatai szabályozatlan szervereken közlekednek. A VPN Gate használatának megkezdéséhez telepítsd a kliens alkalmazást, válassz ki egy VPN szervert a VPN Gate szerverlistájából és töltsd ki a szerver csatlakozási adatait a VPN program alkalmazásban.

Biztonságosabb megoldás, ha előfizetsz egy olyan kereskedelmi VPN-szolgáltatásra, amely SoftEther-kiszolgálókat tesz elérhetővé. Az egyik ilyen szolgáltatás és nem sok van belőlük, a CactusVPN.

A CactusVPN minden szerverén hozzáférést biztosít a protokollhoz. Ha felkeltette érdeklődésed, hozz létre egy CactusVPN-fiókot és töltsd be a SoftEther kliensszoftverbe a megadott szerver hitelesítő adatait.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate