IKEv2 és a VPN - együtt a gyors kapcsolatért
Mi az IKEv2?,  VPN

IKEv2 és a VPN – együtt a gyors kapcsolatért

A VPN világában az IKEv2 az IKEv2/IPsec rövidítése, amely az egyik legnépszerűbb VPN protokoll. Önmagában egy kulcskezelési protokoll (kulcsok generálása, cseréje és használata, amelyek segítségével az eszköz és a VPN-kiszolgáló felismeri egymást), amelyet az IPsec protokollal együtt használnak. Az IPSec az a protokoll, amely biztonságot nyújt az alagútépítés és az adatátvitel során. Ha a kettőt összeillesztjük, akkor az egyik legjobb VPN-protokollt kapjuk, ami napjainkban létezik.

Összezavartak már valaha a VPN-ek leírására használt kifejezések? Talán hallottad már az IKEv2, vagy Internet Key Exchange version 2. kifejezést – de soha senki nem magyarázta el neked, hogy mi is ez? Ebben a konkrét esetben szerencséd van. Ez a cikk ezt hivatott bemutatni és azt, hogy mit jelent ez számodra, mint VPN-felhasználónak.

Az IKEv2, vagy IKEv2/IPsec kezeli a biztonsági társítást (a tárgyalások arról, hogy milyen típusú biztonságot használnak) az eszköz és a VPN-kiszolgáló között, az IPsec pedig az összes adatátvitelt bonyolítja. Az IKE az Oakley Key Determination Protocol és az ISAKMP protokollra épül, amelyek széles körben elfogadott módszereket határoznak meg két eszköz számára a biztonsági kulcsok létrehozásához (az adatok titkosításához) szükséges adatok cseréjére egy nem biztonságos kapcsolaton keresztül.

Az IKEv2 ezután X.509 tanúsítványokat használ (egy szabvány, amely azonosítja, hogy egy nyilvános kulcs hozzánk tartozik), hogy az eszközök bemutatkozhassanak. Ezután egy Diffie-Hellman kulcscsere-algoritmus segítségével létrehoznak egy “megosztott titkot”, amelyet itt lehet a legjobban elmagyarázni.

Mindez azt jelenti, hogy a kriptográfiai biztonság nyilvánosan tesztelt és széles körben elfogadott szabványai alapján működik.

NordPromo fekvő

 

Miért van az IKEv2 és az IPsec mindig együtt?

Az IKEv2-t a Microsoft és a Cisco közös erőfeszítései révén csatolták az IPSec-hez. Az IKEv2 és az IPsec egyesítése az egyik titka a gyorsaságának. Az IKEv2 a felhasználói területen fut, ami hozzáférést biztosít az adattároláshoz. Ez lehetővé teszi számára, hogy könnyen lekérjen minden olyan konfigurációs adatot, amely egy biztonsági társításhoz szükséges.

Az IPsec ezzel szemben a kernelben fut, a számítógépes rendszerek mély rétegében, amely mindent irányít. Ez lehetővé teszi számára, hogy sokkal nagyobb sebességgel dolgozza fel az adatokat. Néhány adatcsomagot használ a kiszolgálóval való biztonsági társítás létrehozásához. Ezután az összes adatot – az IP-címeket, az alkalmazott biztonsági intézkedéseket, a kapcsolat során használt portokat – átadja az IPsec-nek, amely a biztonsági társítások segítségével titkosítja a forgalmat.

 

Mi a különbség az IKEv1 és az IKEv2 között?

Most talán azon tűnődsz, hogy mi olyan különleges a különböző verziókban. Nos, az IKEv1 és az IKEv2 között elég sok különbség van, amelyek sajátosságai leginkább a VPN-eket futtató emberek számára fontosak. Leegyszerűsítve, íme a négy legfontosabb dolog:

 • Gyorsabban és hatékonyabban fut, mivel néhány folyamatot megkurtítottak és optimalizáltak.
 • Kevesebb sávszélességet fogyaszt.
 • Beépített NAT (hálózati címfordítás) áthidalással rendelkezik.
 • Támogatja az EAP-t (Extensible Authentication Protocol), ami biztonságosabbá teszi.

 

Vannak biztonsági problémái?

A rövid válasz… nem. Egy VPN protokoll biztonsága a megvalósításon és a protokollban rejlő problémákon múlik. Ennek ellenére az IKEv2 önmagában nem rendelkezik ismert sebezhetőségekkel. Ha tehát a VPN-szolgáltatója megfelelően konfigurálja, akkor nem lesznek biztonsági problémák.

 

Hogyan viszonyul más protokollokhoz?

Természetesen emellett más protokollok is léteznek és az emberek mindig tudni akarják, hogyan viszonyulnak egymáshoz. Az interneten sok téves információ kering a VPN-protokollokkal kapcsolatban – főleg, hogy maguk a protokollok összehasonlíthatók. Itt van, ami igazán összefoglalja a VPN protokoll sebességét és biztonságát:

 • Az olyan protokollt, amelyben nincsenek ismert sebezhetőségek, biztonságosnak tekintik.
 • A VPN-kapcsolat sebessége leginkább a következőktől függ:
  • Az internetszolgáltatás minősége.
  • A készüléked minősége.
  • VPN-kiszolgáló átviteli teljesítménye és terhelése.
  • A VPN-kiszolgálóhoz való közelsége

Tehát, mely protokollok felelnek meg a biztonsági kritériumoknak? Elsősorban ez a három:

 • OpenVPN
 • WireGuard
 • és az IKEv2

Az összes többi népszerű protokollt vagy kihasználják (PPTP, L2TP/IPSec), vagy soha nem auditálták (SSTP). Végső soron az, hogy bármely VPN protokoll hogyan működik, attól függ, hogy az eszközöd hogyan lép kapcsolatba a VPN-kiszolgáló konfigurációjával. Használj tehát olyan szolgáltatót, amelyben megbízol és olyan VPN protokollt, amely a legjobban működik a számodra!

 

Akkor a IKEv2-t kell használni?

Az IKEv2 egy széles körben megbízható és elfogadott VPN protokoll. Az IPsec-kel együttműködve számos platformon biztosít hozzáférést a minőségi VPN-kapcsolatokhoz. Sőt: a csatlakoztathatósága miatt a legvonzóbb a mobil felhasználók számára, akiknek mindig ügyelniük kell az erőforrásaikra.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate