Az Opera VPN vizsgálata: Álcázott adatgyűjtő eszköz
Az Opera VPN vizsgálata,  VPN

Az Opera VPN vizsgálata: Álcázott adatgyűjtő eszköz?

Mint sok más ingyenes online termék, az Opera VPN is rendelkezik egy csapdával, valójában több csapdával is. Az Opera VPN a reklámszoftverek játékkönyvéből merítve, ingyenes szolgáltatást kínál, amely “promóciós kampányok és reklámok” céljából gyűjti az adataidat. És ezt nyíltan közzéteszik a Feltételeikben.

Ráadásul az Opera nem is valódi VPN-t (virtuális magánhálózatot) kínál, hanem egy böngészőproxyt. Ez a böngésző proxy nem kínálja az operációs rendszer forgalmának teljes titkosítását, illetve nem nyújtja egy valódi VPN adatvédelmét és biztonságát. Akik jó VPN szolgáltatást keresnek, azoknak érdemes megfontolniuk az alábbiakban felsorolt alternatív lehetőségek valamelyikét. Ha pedig az Opera VPN-t szeretnél használni, mindenképpen olvasd el az apró betűs részt és értsd meg, hogy milyen kockázatokkal jár az adatvédelme és biztonsága.

 

Mi az Opera VPN?

Az Opera VPN egy böngésző proxy, amely titkosítja a forgalmat az Opera böngésző és egy proxy szerver között. A valódi VPN-ekkel ellentétben az Opera “VPN” csak a böngészőn belül működik, ahelyett, hogy az operációs rendszeren keresztül titkosítaná az összes forgalmat. Más szóval az Opera “ingyenes VPN-je” egyáltalán nem VPN, hanem csak egy böngészőproxy.

 

A HelpNetSecurity ezt mondta az Opera állításairól:

  • Michal Špaček, egy prágai webfejlesztő és biztonsági mérnök utánajárt, hogyan működik az Opera VPN-je és felfedezte, hogy az Opera állításai mögött inkább marketing, mint biztonság áll.
  • “Amit az Opera kínál, az nem egy VPN mint olyan. Ez csak egy proxy a böngészőhöz. Még mindig szükséged van egy teljes VPN-re, ha az adatvédelem az, ami érdekel és az adatvédelemmel törődnöd kell. Az általad használt egyéb eszközök, beleértve például az olyan e-mail klienseket, mint az Outlook, nem fogják használni ezt a ‘VPN-t'” – mondta Špaček a Help Net Securitynek.
  • Bár az Opera talán a legjobb szándékkal tette ezt a kis finomítást a definíciókban, a végfelhasználóknak meg kell érteniük, hogy az Opera ezen ingyenes szolgáltatása közel sem nyújt olyan biztonságot, mint egy valódi VPN-megoldás” – nyilatkozta Per Thorsheim, a PasswordsCon alapítója.

Technikailag az Operának egyáltalán nem kellene VPN-ként marketingelnie ezt a szolgáltatást, de mégis ezt teszik. Az Opera nincs egyedül ebben a tekintetben. A Firefox nemrég indította el a “Firefox Private Network”-öt, amelyet sokan tévesen “Firefox VPN”-nek neveznek – annak ellenére, hogy ez sem VPN.

 

Biztonságos az Opera VPN?

Sokan kíváncsiak arra, hogy az Opera ingyenes VPN-je biztonságos-e. Sok szakértő szerint a válasz egyértelműen nem. Az Opera VPN nem biztonságos.

A Perfect Privacy írt egy érdekes blogbejegyzést, amelyben elmagyarázzák az Opera böngésző VPN néhány veszélyét:

A proxy beállításakor a böngésző egy “device_id”-t kér, amely egy egyedi felhasználói azonosítót tartalmaz. Ezt a device_id-t minden egyes böngészési kérésnél elküldi a proxy-nak és az állandóan a böngészőhöz lesz kötve. Ez aggasztóvá válik, ha megnézzük az Opera üzleti modelljét. Az adatvédelmi nyilatkozatuk szerint az Opera fenntartja a jogot, hogy az adatokat reklám- és marketingcélokra harmadik félnek továbbítsa. Ezen kívül a SurfEasy naplózza a Felhasználási és sávszélességi adatokat. Megjegyzendő, hogy az Opera 2015 márciusában vásárolta meg a SurfEasy-t, hogy VPN-t építsen be a böngészőjébe.

Összefoglalva: Az Opera “ingyenes VPN-je” nem csak, hogy egyáltalán nem VPN, de potenciálisan veszélyezteti az adatvédelmet is, ha használod. Ahogy a mondás tartja: Ha nem fizetsz a termékért, akkor jó eséllyel TE vagy a termék.

Az Opera adatvédelmi irányelveit a továbbiakban részletesen megvizsgáljuk (spoiler: nem jó). Ez a kérdés még érdekesebbé válik, ha megvizsgáljuk, hogy kié az Opera…

 

Kié az Opera VPN?

Az Opera egy norvég cégként indult, amely Presto alapú webböngészőt kínált a legtöbb operációs rendszerhez, amíg 2013-ban át nem váltott Chromiumra. 2016 júliusában az Operát eladták egy kínai konzorciumnak, amelyet a Qihoo 360 és a kínai milliárdos Zhou Yahui vezetett.

Az Opera felhasználási feltételei a tulajdonost Opera Unite Pte néven sorolják fel. Ltd. néven, amely egy szingapúri székhelyű vállalat. Ezt a tendenciát a VPN-iparban is megfigyelhettük. A CyberGhost VPN-t 2016-ban egy reklámtechnológiai vállalat, a Kape Technologies vásárolta meg körülbelül 10 millió dollárért. Később, 2019-ben a Kape megvásárolta a Private Internet Accesset is.

A McAfee, az amerikai kiberbiztonsági vállalat 2018 márciusában vásárolta meg a TunnelBeart egy meg nem nevezett összegért. Az Opera kapcsolatfelvételi oldala fenntartja egy európai vállalkozás homlokzatát, norvég zászlóval és a cég “központjának” oslói címével. Ez meglehetősen félrevezető, tekintettel az új tulajdonosi körre és Szingapúr joghatóságára, amely alatt a vállalkozás valójában működik.

Érdekes módon, mindössze két hónappal az Opera kínai felvásárlása után úgy döntöttek, hogy elindítják az “ingyenes VPN-t” a böngészőn belül 2016 szeptemberében. Lehet, hogy az új vásárlók az Opera népszerűségét akarták kihasználni az adatgyűjtésre, ami egy nagy és jövedelmező üzletág.

 

Opera böngésző adatgyűjtés

Egy gyors pillantás az Opera adatvédelmi szabályzatára számos aggályos kérdést tár fel. Először is, amikor letöltöd az Opera böngészőt, kapsz egy egyedi azonosítót. Ezt gyakran a hirdetők teszik, hogy nyomon kövessék az online tevékenységeid, amelyeket reklámcélokból az egyedi azonosítódhoz kapcsolnak.

Az adatvédelmi szabályzatot olvasva megtudjuk, hogy a használati statisztikákat, vagyis amit online csinál azt rögzítik és összekapcsolják az egyedi azonosítóddal. A nagy piros zászló itt a használati adatok és az, hogy ez hogyan kapcsolódik az egyedi azonosítódhoz. Egyetlen adatvédelmi szolgáltatásnak sem szabadna használati adatokat gyűjtenie.

Ez az adatvédelem pontos ellentéte. De egy hirdetési vállalkozás kontextusában ennek van értelme. A több adat jobb célzott hirdetéseket és több reklámbevételt jelent. Végül is ez ugyanaz az üzleti modell, mint a Google-é.

 

Nemzetközi adatátvitel

A következő probléma az adattovábbítás. Az adataidnak különböző joghatóságokba történő továbbítása. Az adatvédelmi irányelvekből: „Amikor személyes adatokat gyűjtünk, azokat továbbíthatjuk Szingapúrtól eltérő országokban lévő partnereknek.”

Ez is eléggé aggasztó, mivel úgy tűnik, hogy szándékosan homályosan és nyíltan van megfogalmazva. Melyek ezek a partnerek és más országok? Ki tudja.

 

Harmadik fél általi adatgyűjtés

Az Opera adatvédelmi irányelvei azt is leírják, hogy harmadik fél partnerek hogyan gyűjtik az adataidat:

„Alkalmazásaink és szolgáltatásaink harmadik fél technológiáját vagy kódját tartalmazzák, amelyek közül néhányan különböző módon használhatják az Ön adatait. Amikor az ilyen harmadik fél technológiái korábban gyűjtött adatokat használnak fel, jellemzően adatfeldolgozóként járnak el számunkra.”

Ezek a harmadik felek közé tartozik a Google, a Facebook, a Yandex, az Outbrain és még több mint egy tucatnyi más vállalat. Az Opera a tartózkodási helyed is gyűjti célzott hirdetésekhez.

 

Az Opera VPN naplókat vezet?

Most, hogy már foglalkoztunk azzal, hogy maga az Opera böngésző hogyan gyűjt hatalmas mennyiségű adatot, vizsgáljuk meg az úgynevezett VPN-t. Az Opera adatvédelmi szabályzatában a “Böngésző VPN” rész alatt a következőket olvashatjuk:

„Amikor a beépített VPN szolgáltatásunkat használja, nem naplózunk semmilyen információt a böngészési tevékenységével és a kiindulási hálózati címével kapcsolatban.”

Ezért úgy tűnik, hogy maguk a proxy szerverek (a “böngésző VPN”) nem gyűjtik az adataid. De ne hagyd magad becsapni, mert maga a böngésző akkor is naplózhatja a tevékenységed, ha a proxy szerverek nem naplóznak semmit. A spektrum másik végén a naplózás nélküli VPN-szolgáltatások állnak, amelyek bizonyítottan nem tárolnak naplózást.

 

Az Opera VPN üzleti modellje

Hogyan tud egy cég teljesen ingyenes termékeket kínálni és továbbra is fizetni a fejlesztési, kollokációs és sávszélességi költségeket?

Egyszerűen. A felhasználó pénzzé tételével. Ez a felhasználói adatok gyűjtésével történik, amelyeket vagy eladnak harmadik félnek, vagy célzott hirdetésekhez használnak fel. Persze, a Feltételek oldalról azt olvassuk, hogy az Opera üzleti modelljének kulcsa a hirdetések:

„Szolgáltatásaink hirdetés-támogatottak. Üzleti tevékenységünk támogatása és a Szolgáltatások további ingyenes biztosítása érdekében kiválasztott partnerek hirdetéseit jelenítjük meg Önnek. Szolgáltatásaink használatával Ön hozzájárul az ilyen hirdetések elhelyezéséhez a Szolgáltatásokon belül.”

Ez összefoglalja a Google Play és az Apple áruházakban található legtöbb ingyenes alkalmazást. Emlékezz arra is, hogy az Opera körülbelül húsz különböző céggel áll partneri kapcsolatban, amelyek szintén gyűjtik az adataidat az Opera alkalmazásain keresztül.

Az adatgyűjtés nagy üzlet. Ezért látunk olyan sok ingyenes VPN-szolgáltatást kétes gyakorlatokkal. Alternatívaként választhatsz egy olcsó VPN-t, amely havi 4 dollár alatt van.

 

Az Opera VPN használata

Oké, lehet, hogy az adatvédelmi kockázatok és az adatgyűjtési gyakorlatok ellenére még mindig ki akarod próbálni az Opera VPN-t. Íme, hogyan:

  1. Először is le kell tölteni az Opera böngészőt az operációs rendszerhez
  2. Ezután válaszd ki a menüből a Beállítások menüpontot (Mac OS esetén a Beállítások menüpontot).
  3. Az oldal bal oldalán kattints az Adatvédelem és biztonság részre, majd görgess le a VPN-beállításokig. Onnan egyszerűen kapcsold be a VPN-t.
  4. Ha az Opera VPN már engedélyezve van, akkor a címsoron megjelenik a kék VPN ikon. Erre kattintva megnyílik egy legördülő menü, amelyben be/ki lehet kapcsolni a VPN-t és ki lehet választani egy régiót is.

Mint más általam tesztelt böngészőproxyk, ez is egyszerű beállítás, sok funkció vagy testreszabási lehetőség nélkül. Pozitívum, hogy az Opera VPN nagyon egyszerű és könnyen használható.

 

Működik az Opera VPN torrentezéshez és Netflixhez?

Nem, az Opera VPN nem működik torrentezéshez, mivel csak az Opera böngészőn keresztül zajló forgalmat titkosítja. A böngészőn kívüli Torrent-kliensek nem kapnának titkosítást. Ez azt jelenti, hogy az IP-címed és torrentezési tevékenységeid továbbra is nyilvánosak maradnak és potenciálisan ki van téve a szerzői jogok megsértésére vonatkozó követeléseknek.

Sajnos az Opera VPN az én tesztjeim során sem működött jól a Netflixszel. A Netflix blokkolta és a proxy hibaüzenetet küldte vissza. Vannak azonban más VPN-ek, amelyek működnek a Netflixszel és amelyek használatát megfontolhatod.

 

Gyors az Opera VPN?

Az Opera VPN-értékelés minden tesztje során egy Opera böngészőt használtam egy Windows 10 virtuális gépen belül. Mivel nem akartam megadni az Operának a privát IP-címemet, először egy (valódi) VPN-hez csatlakoztam a gazdaszámítógépen, ezáltal titkosítva és biztosítva az összes adatforgalmat.

A sebességtesztek lefuttatásához először ellenőriztem a VPN-kapcsolatomat egy közeli luxemburgi szerverhez, amely körülbelül 85 Mbps sebességet biztosított. Ezután az Opera VPN-en belül az “Optimális helyszínt” választottam a teszteléshez, mivel valószínűleg ez adná a legjobb sebességet. A speediest.net oldal segítségével lefuttatva néhány sebességtesztet, körülbelül 30-35 Mbps letöltési sebességet.

Tekintettel arra, hogy az alapsebességem 85 Mbps volt és az Opera VPN csak 33 Mbps sebességet biztosított, arra a következtetésre jutottam, hogy az Opera nem a leggyorsabb VPN, amit teszteltünk.

Számos olyan VPN áll rendelkezésre, amely gyorsabb, mint az Opera VPN. A két legjobb ajánlásunk a Surfshark és a NordVPN. És most, hogy ezek a VPN-ek támogatják a WireGuard VPN protokollt, kiváló sebességet kínálnak.

 

Az Opera VPN kiszivárogtatja az IP-címeket vagy a DNS-kéréseket?

Először is ismét hangsúlyoznunk kell egy fontos pontot: Az Opera VPN csak az Opera böngészőn belüli forgalmat titkosítja. Ezért ez a proxy nem tudja kezelni az adatokat az operációs rendszerén más alkalmazásokkal és böngészőkkel, ahogyan egy hagyományos (valódi) VPN szolgáltatás tenné. Ebben az értelemben az adataid mindig az Opera böngészőn kívülre szivárognak, mivel nem titkosítottak (kivéve, ha valódi VPN-t használsz).

 

Ha már itt tartunk, az Opera hatékonyan titkosítja az adataidat a böngészőn belül?

Néhány évvel ezelőtt több jelentés is érkezett arról, hogy az Opera kiszivárogtatta az IP-címeket. Ezeknek az adatszivárgásoknak az elkövetője a WebRTC és a WebRTC leak sebezhetőség volt. Mivel az Opera a Chromiumon fut, sebezhető a WebRTC-szivárgásokkal szemben.

Az Operához hasonló Chromium böngészőknél a WebRTC-t nem lehet letiltani, csak blokkolni. A WebRTC letiltható a Firefoxban, ahogyan azt a Firefox adatvédelmi módosításokra vonatkozó útmutatómban kifejtettem. Szerencsére az Opera azóta javította ezt a hibát a WebRTC blokkolásának bevezetésével és nem találtam szivárgást a böngészőben.

 

Alternatívák OperaVPN -re

Legyünk tisztában azzal, hogy mit kapunk az Opera VPN-nel: egy ingyenes szolgáltatást, amely összegyűjti az adatainkat, hogy célzott hirdetéseket és promóciókat szolgáljon fel. Ez az ingyenes VPN üzleti modellje és ezért általában nem ajánljuk a legtöbb ingyenes VPN szolgáltatás használatát.

Ha azonban csak az ingyenes kategóriában választhatsz valamit, a Firefox VPN jobb választás lehet. Az Opera VPN-hez hasonlóan a Firefox Private Network is csak egy böngésző proxy (nem VPN). Sajnos ez is minden forgalmat a Cloudflare-en, egy másik nagy amerikai cégen keresztül irányít, amely gyűjti az adataid, beleértve a forrás IP-címét és a meglátogatott oldalakat.

A fizetős kategóriában számos népszerű VPN-t érdemes figyelembe venni, melyek közül a NordVPN és az ExpressVPN a legnagyobb nevek közé tartozik. Számos VPN-értékelés található ezen az oldalon, hogy segítsen megtalálni a legmegfelelőbbet, mivel ez egy szubjektív választás.

 

Opera VPN felülvizsgálat következtetés

Miután alaposan megnéztem az OperaVPN-t ehhez a felülvizsgálathoz, nem tudom ajánlani a szolgáltatást. Az adatgyűjtési irányelvek szörnyűek és aláássák a böngészőforgalom titkosításából származó adatvédelmi előnyöket.

Ez ismét igazolja a régi mondás igazát: ha valami ingyenes, akkor valószínűleg te vagy a termék. Az Opera VPN esetében ez valóban így van, mivel a privát adataiddal fizet az “ingyenes” szolgáltatásért, amelyet az Opera, a hirdetési cégek és rengeteg harmadik fél partnerek monetizálnak. Sok jobb lehetőség van OperaVPN -en kívül, amit érdemes megfontolni. Ha teheted inkább válassz mást.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate