Minden amit a VPN-ről tudnod kell
Az ingyenes Hola VPN felülvizsgálata
A Hola VPN részletei,  VPN

Az ingyenes Hola VPN felülvizsgálata

Nagyon egyszerű a webhelyek blokkolásának feloldása, de ennek meg is van az ára. A Hola VPN egy érdekes, ingyenes VPN-szerű szolgáltatás, amely szokatlan megközelítést alkalmaz az online adatvédelem megóvására. A versenytársaktól eltérően a Hola nem támaszkodik a kezelt szerverek fix hálózatára.

A vállalat inkább „peer to peer” VPN-ként írja le magát, ahol a böngészőforgalom a felhasználókon keresztül kerül átirányításra. A forgalmad mások számítógépein halad át, akik telepítették a szolgáltatást, és az ő forgalmuk egy része a te eszközeiden is áthaladhat.

 

Hola VPN -nek van néhány előnye

Nincsenek rögzített útvonalak vagy célkiszolgálók, így a webhelyek nehezebben tudják felismerni, hogy VPN-t használsz. A költségeket is alacsonyan tartja, mivel nincsenek szerverek vagy sávszélesség-számlák, így az alapszolgáltatás ingyenesen nyújtható. Hátránya, hogy a Hola csak a böngésző forgalmát védi, és még az sem titkosított úgy, mint más VPN-ek esetében. A szolgáltatás nagyszerű a weboldalak blokkolásának feloldására, de semmi másra nem túl hasznos.

A Hola szinte mindenhol működik, a Chrome, Firefox, Opera és Edge böngészőbővítményekkel, Android, iOS, Windows és Mac operációs rendszereken elérhető egyéni böngészőkkel, és a szolgáltatás számos más platformon is beállítható.

Az egyik lehetséges probléma az, hogy ha telepíted az egyik alkalmazást (nem a böngészőbővítményeket), akkor lehetővé teszed a Hola számára, hogy a rendszer és a hálózat erőforrásainak egy részét használja, mivel más felhasználók a te kapcsolatodon keresztül érik el a számukra szükséges webhelyeket. A vállalat szerint azonban csak akkor használja az eszközöket, amikor azok üresjáratban vannak, és áramforráshoz csatlakoznak. Még ekkor is azt állítja, hogy a mobileszközökről naponta legfeljebb 3 MB-ot, az asztali számítógépekről pedig 100 MB-ot használ.

 

Talán még nagyobb aggodalomra ad okot…

…hogy bármelyik Hola-felhasználó gyakorlatilag egy másik felhasználó kilépési szerverévé válhat. Ha valaki spameket küld, hackel vagy bármi más kétes tevékenységet végez, a te IP-címed az adott tevékenységhez kapcsolódó IP-címmé válhat.

Számos ilyen problémát elkerülhetsz, ha a Hola Premiumra frissítesz, amely nem osztja meg a sávszélességet más felhasználókkal, több platformon működik, és lehetővé teszi a Hola saját szervereinek hálózatának használatát. Ennek ára havi 7,69 dollártól kezdődik az éves tervezeten. Ha azonban együtt tudsz élni az alapelveivel, a Hola alapszolgáltatása ingyenes nem kereskedelmi célú használatra, és ez az a termék, amelyet itt áttekintünk.

 

Hola VPN: Adatvédelem és naplózás

A legtöbb VPN a saját szervereiken keresztül irányítja a forgalmat, így legalábbis fennáll a lehetősége annak, hogy naplózzák, mit csinálsz. A Hola modellje, amely az adatokat a felhasználókon keresztül irányítja, jobb módszernek tűnhet az adatvédelemre, de ez nem ilyen egyszerű. Íme egy érdekes rész a Hola GYIK-jából:

„A Hola VPN rendszeresen ellenőrzi a fogyasztói hálózatot a visszaélések vagy a biztonság megsértésének nyomaiért. Emellett az architektúra módosításai lehetővé teszik a Hola VPN számára, hogy lássa minden egyes kérés eredetét, így ha egy kiberbűnöző használná a Hola VPN hálózatát, a kiberbűnöző információi továbbíthatók a hatóságoknak. Ez a Hola VPN-t nem teszi vonzóvá a visszaélők számára. Egyes VPN-hálózatok nem látják a kapcsolat mindkét végét, és ezért sokkal vonzóbbak az ilyen felhasználási módok számára.”

A vállalat azt mondja, hogy bizonyos mértékig nyomon követi, hogy a felhasználók mit csinálnak a hálózaton, és hogy vissza tudja követni, hogy azonosítani tudja minden olyan kérés eredetét, amelyet „visszaélésnek” vagy a „biztonság megsértésének” részének tekint. Ez nagyszerű a hackerek elkapására, de több megfigyelést és naplózást is igényel, mint a hagyományos VPN-ek esetében.

Az adatvédelmi irányelvek is támogatják ezt. A vállalat azt mondja, hogy naplóadatokat gyűjthet, amelyek tartalmazhatják a „böngésző típusát, a meglátogatott weboldalakat, az ezeken az oldalakon töltött időt, a hozzáférési időpontokat és dátumokat. A Hola „gyűjthet és tárolhat olyan személyes adatokat, mint IP-cím, név és e-mail cím, képernyőnév, fizetési és számlázási adatok, illetve egyéb olyan adatok, amelyeket időről időre kérhetünk, és amelyek a belépési folyamathoz és a szolgáltatások nyújtásához szükségesek.

 

Emellett „a felhasználó készülékére telepített alkalmazások adatait” is gyűjti

…amire talán nem is számítana. A szokásos módon, ha egy közösségi hálózati fiókkal regisztrálsz, akkor a Hola hozzáférhet az olyan adatokhoz, „mint a teljes név, lakcím, e-mail cím, születési dátum, profilkép, barátok listája, személyes leírás, valamint minden más olyan információ, amelyet nyilvánosan elérhetővé tett az ilyen fiókban, vagy amelynek megosztásához hozzájárult velünk”.

Itt tehát rengeteg naplózási lehetőség van, és ha figyelembe vesszük a szolgáltatás más kulcsfontosságú területeire vonatkozó részletek hiányát – hogyan van titkosítva és védve a forgalma? Fogalmunk sincs – ez mindenképpen aggodalomra ad okot. Ha az anonimitás a legfőbb prioritás, és még a megfigyelés lehetőségét is csökkenteni szeretnéd, a Hola semmiképpen sem a te számodra készült.

 

A Hola VPN teljesítménye

Mindig is nehéz a VPN teljesítményét hasznosan mérni, de a Hola ezt egy teljesen új szintre emeli. Nincs értékelendő szerverhálózat, a forgalom útvonala minden alkalommal változik – és a hardver, a böngésző típusa és a beállítások váratlan módon befolyásolhatják az eredményeket. A Hola annyira másképp működik, hogy a szintetikus összehasonlító tesztek amúgy sem adnak érdemi információt a szolgáltatásról.

Ehhez a felülvizsgálathoz a szokásos benchmarkjainkat egy egyszerűbb feladatra cseréltük: 4K videók streamelése a YouTube-ról és más oldalakról. A lejátszás minden alkalommal zökkenőmentesen, pufferelés, minőségi vagy egyéb problémák nélkül zajlott. A forgalom más felhasználók eszközein keresztül történő átirányítása bizonyos fokú teljesítménycsökkenéssel jár, de az általunk látottak alapján ez nem jelent észrevehető különbséget a normál böngészéshez vagy a streaming-oldalakhoz képest.

 

A Hola VPN összegzése

A Hola „ingyenes VPN”-ként írja le magát, de nem védi a forgalmat, nem nyújtja a hagyományos VPN-szolgáltatások adatvédelmét vagy anonimitását, és a naplózással kapcsolatos aggályok is felmerülnek. Még mindig kiváló eszköz a weboldalak blokkolásának feloldására, de ne is gondolj arra, hogy komolyabb célokra használod.

 

Előnyök:

  • Ingyenes
  • Hola csomópontok hatalmas hálózata
  • Könnyen feloldhatja egyes oldalak blokkolását
  • Elég gyors a 4K videók streameléséhez

 

Hátrányok:

  • Az ingyenes csomag napi egy órára korlátozza a Netflix-időt
  • Megosztja a sávszélesség és a CPU-idő egy részét
  • Naplózással kapcsolatos aggályok
  • Nem egy „igazi” VPN – csak böngészőkkel működik.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő