Minden amit a VPN-ről tudnod kell
Az Avira Phantom VPN jellemzői és felülvizsgálata
Avira Phantom VPN jellemzői,  VPN

Az Avira Phantom VPN jellemzői és felülvizsgálata

Az Avira Phantom VPN tetszőleges számú eszköz webböngészését biztosítja, így nagyszerű ár-érték arányt képvisel, de kevés szervert és szerverhelyet kínál és az alkalmazása nehézkes. Könnyű meggyőződni arról, hogy senki sem néz a vállad fölött, de a világhálón sokkal nehezebb meggyőződni arról, hogy nem kémkednek utánad.

Egy virtuális magánhálózattal, mint például az Avira Phantom VPN, számos hálózati fenyegetés ellen védve van. Ez az előfizetéses szolgáltatás megfizethető árú és egyszerre korlátlan számú eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé, de nem a legmegfelelőbb a nemzetközi utazók vagy a tartózkodási helyüket meghamisítani szándékozók számára, mivel viszonylag kevés szervert kínál.

 

Előnyök:

  • Korlátlan számú eszköz, még az ingyenes verzióban is
  • Megfizethető, rugalmas árképzés
  • Kiváló adatvédelmi politika
  • Botnet védelem
  • Engedélyezi a P2P-t és a BitTorrentet

 

Hátrányok:

  • Kevés szerver és szerverhelyszín
  • Nem túl elegáns asztali kliens

 

Mi az a VPN?

Amikor egy VPN aktív, titkosított alagutat hozol létre az eszközöd és a VPN-cég által üzemeltetett szerver között. Az adataid az alagúton keresztül áramlanak, megvédve téged a hálózaton lévő hackerektől és megvédve tevékenységeid az internetszolgáltatók kíváncsiskodó szemei elől. Mivel úgy tűnik, hogy az internetes forgalmad a VPN-kiszolgálóról származik, bárki, aki figyeli, az IP-címed helyett a kiszolgáló IP-címét látja.

Mivel az IP-címedből kikövetkeztethető a Föld nevű bolygón elfoglalt hozzávetőleges helyzeted, ez hatékonyan elrejti a valódi tartózkodási helyed. Az újságírók és az aktivisták már régóta használják a VPN-eket a korlátozó internetes irányelvek megkerülésére. Azáltal, hogy egy, az adott országon kívüli VPN-kiszolgálóhoz csatlakoznak, hatékonyan át tudnak alagutat építeni a cenzúra alatt.

A VPN azonban nem jelent valódi anonimitást. Ehhez egy komolyabb megoldásra van szükség, például a Torra.

 

Árak és jellemzők

Az Avira előfizetések havi 10 dollártól kezdődnek, ami egy kicsivel az iparági átlag alatt van. Alternatív megoldásként évente egyszer 78 dollárt fizethet előfizetésért, ami jó ár-érték arányt jelent. A szerkesztők választásának győztese, a KeepSolid VPN Unlimited azonban csak 6,99 $ havonta.

Az Avira is azon kevés VPN cégek egyike, amely mobil-specifikus csomagot kínál és mindössze 5,99 dollárt kér havonta egyetlen Android vagy iOS eszköz védelméért, ha meg van győződve arról, hogy nincs szüksége másra. A vírusirtó cégek között az Avira az egyik nagy név. Mint ilyen, arra számítottam, hogy a VPN-termékével együtt elérhető lesz egy csomagajánlat, de nem ez a helyzet. A Norton a Secure VPN termékét kedvezményes áron kínálja, ha a vírusvédelemre is feliratkozunk.

Nem feltétlenül kell fizetni a VPN-védelemért, mivel számos ingyenes VPN-szolgáltatás áll rendelkezére. Az Avira egyike azon kevés VPN-nek, amely teljesen ingyenes előfizetési lehetőséget kínál. Az ingyenes előfizetők havonta mindössze 500 MB-ra korlátozódnak – ez ugyanaz az adatkorlátozás, mint a TunnelBear ingyenes csomagja – és nem férnek hozzá az Avira technikai támogatásához vagy az alkalmazás Kill Switch funkciójához sem.

Az Avira azonban hozzáférést biztosít az ingyenes előfizetők számára az összes VPN-kiszolgálójához és nem korlátozza az ingyenes előfizetők egyidejű kapcsolatainak számát. A ProtonVPN viszont nem szab adatforgalmi korlátozást az ingyenes előfizetőinek, így ez az egyetlen valóban ingyenes VPN.

Az ingyenes előfizetésekhez hasonlóan a fizetős Avira előfizetéssel annyi eszközt védhet, amennyit csak szeretnél. Ez önmagában is figyelemre méltó értékké teszi az Avirát és kiváló értéket jelent minden olyan otthon számára, ahol számos eszköz található. Az iparági átlag öt eszköz, bár a NordVPN (99 $ a kétéves tervért a NordVPN-nél) hat, a CyberGhost pedig hét eszközt kínál. A Windscribe az egyetlen olyan VPN, amellyel eddig találkoztam, amely nem korlátozza az eszközök számát.

 

Nem számít, hány licenc van

Az okoseszközök, például az okos hűtőszekrény és a garázskapu nyitó, nem tudnak önállóan VPN-t futtatni, mégis kommunikálnak az internettel. Ezen eszközök védelme érdekében fontold meg egy VPN hozzáadását az útválasztó szintjén. Egyes cégek, mint például a TorGuard, a szoftverükkel előre telepített routereket kínálnak, míg mások a saját telepítéshez adnak útmutatást.

A cég azt mondja, hogy az Avira nem tesz különbséget a forgalom típusai között. Ez nagyszerű az adatvédelem szempontjából és azt is jelenti, hogy nyugodtan használhatjuk a BitTorrent és P2P fájlmegosztó szolgáltatásokat. A legtöbb más VPN szolgáltatás csak bizonyos szervereken engedélyezi az ilyen jellegű forgalmat. A TorGuard viszont a BitTorrentről szól és hozzáférést biztosít a nagy sávszélességű kapcsolatokhoz, valamint a jobb teljesítmény érdekében statikus IP-címekhez.

Az Avira az alapvető VPN-védelem mellett a DNS-védelemmel együtt tartalmazza a fent említett Kill Switch-et is. A DNS lényegében egy telefonkönyv az internet számára, amely az ember által érthető URL-eket gép által érthető IP-címekké alakítja. Az Avira saját DNS-szolgáltatásának fenntartásával biztosítja, hogy senki sem tudja figyelni a DNS-kérelmeket, hogy adathalász oldalakra küldjön, vagy következtetni tudjon az internetes tevékenységedre.

 

VPN protokollok

Mivel ez egy kiforrott technológia, a VPN-kapcsolat létrehozásának számos módja van. Én az OpenVPN protokollt használó szolgáltatásokat részesítem előnyben, amely a sebesség és a megbízhatóság hírnevét öregbíti. Emellett nyílt forráskódú és már átvizsgálták a sebezhetőségét.

Az Avira Phantom VPN OpenVPN-t használ a Windows és Android klienseihez. A vállalat a régebbi és kevésbé biztonságos IPSec-et használja a MacOS és iOS alkalmazásokhoz. Ez nem túl meglepő, mivel az Apple megköveteli a fejlesztőktől, hogy több karikán ugorjanak át, ha OpenVPN-t akarnak használni iOS-en. Mégis, szeretnénk látni, hogy az Avira erőfeszítéseket tesz.

Egy izgalmas információ, hogy az Avira dolgozik a WireGuard, a VPN protokollok újdonságának bevezetésén. Az Avira implementációja jelenleg nem elérhető a nyilvánosság számára, de ez azt mutatja, hogy a vállalat előretekint és felkarolja az új technológiákat.

 

Szerverek és szerverhelyszínek

A több kiszolgálóhely nem csak több lehetőséget jelent a helymegsemmisítésre, hanem általában jobb sebességet is – mivel nagyobb valószínűséggel csatlakozhatunk a közeli kiszolgálókhoz. Minél több szerverhely van, annál valószínűbb, hogy találunk egyet a közelben, bárhová is megyünk. A szerverek száma gyakran a VPN-szolgáltatás előfizetőinek számától függ, de a több általában itt is jobb.

Minél több szerver áll rendelkezésre, annál kevesebb ember lesz egy-egy szerveren, így több sávszélességet kaphatunk. Az előfizetés áráért az Avira 100 szerveréhez kapsz hozzáférést 28 országban, 39 helyszínen. Általánosságban elmondható, hogy az Avira az Egyesült Államokat és Európát nagymértékben, Ázsiát pedig enyhén lefedi. Örülök, hogy India és Mexikó is szerepel a listán, de az Avira teljesen figyelmen kívül hagyja Afrikát és Dél-Amerikát.

 

Jó lenne, ha bővítené a kínálatot ezeken a területeken.

Bár az Avira szervereket kínál Hongkongban, az Avira nem fedi le az elnyomó internetpolitikával rendelkező területeket, például Oroszországot, Törökországot és Vietnamot. Az ExpressVPN kiváló munkát végez a világ lefedésében, 94 ország szervereit támogatja. Ami a szerverparkokat illeti, a CyberGhost, az ExpressVPN, a Private Internet Access (69,95 $ a kétéves tervezetért két hónap ingyen a Private Internet Accessnél)  és a TorGuard mind több mint 3000 szerverrel büszkélkedhet.

A NordVPN azonban több mint 5200 szerverrel vezeti a mezőnyt – sokkal többel, mint az Avira 100 szervere. Néhány olvasó aggodalmát fejezte ki a virtuális szerverek miatt. Ezek szoftveresen definiált szerverek, ami azt jelenti, hogy egyetlen fizikai szerver több virtuális szervert is befogadhat. A virtuális szervereket úgy is be lehet állítani, hogy úgy tűnjön, mintha nem a valódi helyükön lennének.

Ez problémát jelenthet, ha aggódsz amiatt, hogy hová áramlanak az adatok, de hasznos módja annak, hogy veszélyes országok lefedettségét biztosítsa anélkül, hogy a szervereket veszélyeztetné. Az Avira virtuális szervereket használ, de minden virtuális szerver ugyanazon a helyen van, mint a fizikai hosztok.

 

Az adatvédelmed az Avira Phantom VPN segítségével

Amikor VPN-t használsz, az összes internetes forgalmad annak rendszerén keresztül irányítod, ami potenciálisan hatalmas betekintést ad a vállalatnak az online tevékenységeidbe és személyes adataidba. Fontos, hogy megbízhatsz a VPN-edben, hogy felelősségteljesen használd ezt a hozzáférést. Az Avira adatvédelmi irányelvei nagyon széleskörűek és elsősorban a GDPR-nak való megfeleléssel foglalkoznak. Emellett a vállalat összes termékére kiterjed, így egy kicsit kevésbé részletes és specifikus, mint szeretném.

A vállalat képviselője elmondta, hogy az Avira Phantom VPN nem követi nyomon a meglátogatott webhelyeket, a valódi IP-címed, az Avira által kiosztott IP-címet és semmilyen olyan információt, amely téged bármilyen cselekményhez kötheti. Ez kiváló és pontosan ezt szeretném hallani egy VPN cégtől.

 

A vállalat nyomon követi az ügyfelek által használt adatmennyiséget

…ami az Avira szerint az árak meghatározásához szükséges. Az Avira diagnosztikai információkat is gyűjt, de ez teljesen önkéntes. Az Avira képviselője szerint a vállalat csak az előfizetésekből szerez bevételt, ami azt jelenti, hogy az adataid nem bányásszák vagy adják el profitszerzés céljából. Avira Holding GmbH & Co. KG székhelye a németországi Tettnangban található, egy olyan országban, amely a 2016-os jelentések szerint új adatmegőrzési törvényeket léptetett életbe.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak a helyi törvényeknek való megfelelés érdekében meg kell őriznie az azonosítható adatokat. Jobban szeretjük, ha a vállalatok barátságosabb jogi keretek között működnek, mint például a Panamában működő NordVPN. Az Avira azzal érvel, hogy németországi székhelye azt jelenti, hogy erős adatvédelmi szabályok védik.

Arra a kérdésre, hogy hogyan reagálna a jogi információkérésekre, az Avira képviselője azt válaszolta, hogy mivel a vállalat nem követi a felhasználók nem anonimizált viselkedését, az Avirának nincs mit megosztania. Ez nagyszerű.

Jelen írás időpontjáig az Avira nem tette közzé a termékére vagy gyakorlatára vonatkozó harmadik fél által végzett auditokat. Más cégek több információ kiadására készülnek, hogy biztosítsák az ügyfeleket a kellő gondosságról. A TunnelBear például vállalta, hogy évente közzéteszi a termékének értékelését. Az Avira szintén nem válaszolt a Center for Democracy and Technology VPN-kérdőívére, de nekem sok hasonló információt adott.

 

Kézbevétel az Avira Phantom VPN-nel

Az Avira-t egy régi laptopon teszteltem, amelyen Windows 10 fut. Szerencsére az Avira már nem telepíti automatikusan a korábbi Client Dashboard szoftverét. Ez a változás szépen egyszerűsíti az egész folyamatot. Az Avira Phantom VPN alkalmazást úgy tűnik, hogy a kezdő felhasználóknak tervezték. Kevés funkciót és dizájnelemet tartalmaz, inkább egy „állítsd be és felejtsd el” alkalmazás, mint valami, amivel bütykölni kellene.

Az Avira például megmutatja a ping-időt a különböző szerverhelyszínekhez, de nem engedi, hogy konkrét szerverekre fúrj le, vagy további statisztikákat láss. Ez a legtöbb ember számára rendben van, de a Power felhasználók inkább a ProtonVPN (6,63 $ havonta kétéves terv a ProtonVPN-nél) vagy a NordVPN rugalmasságát fogják előnyben részesíteni.

 

Az Avira alkalmazás azonban nem túl barátságos

Tetszik, hogy van egy nagy és egyértelmű eszköze a kapcsolatom biztosításához, de a dizájn nagyjából ennyire terjedt el. A NordVPN minden platformon kiválóan néz ki és egy interaktív térkép köré épül. A TunnelBear a barátságos VPN-alkalmazások közül nekem a barátságos és erős medvék káderének köszönhetően a kedvencem.

Az alkalmazás tartalmaz egy Kill Switch-et, ahogy azt már korábban említettük. Ez lekapcsolja az internetkapcsolatot, ha a VPN-kapcsolat meghibásodik. Az alkalmazás képes továbbá automatikusan bekapcsolni a VPN-t a rendszer indításakor, vagy amikor bizonyos Wi-Fi hálózatokhoz csatlakozik. Én jobban szeretem az olyan alkalmazásokat, amelyek fordítva működnek és lehetővé teszik számomra, hogy kijelöljem azokat a biztonságos hálózatokat, ahol nincs szükség a VPN-re. Az Avira nem tartalmazza a split-tunnelinget, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos alkalmazások forgalmát a VPN-alagútba vagy azon kívülre irányítsa.

 

Avira Phantom VPN és Netflix

A Netflix és más streaming platformok a világ bizonyos részein speciális tartalmakat kínálnak. Egy VPN segítségével átugorhatod ezeket a láthatatlan határokat, hogy megnézd, hogyan él a másik fél, vagy hogy utazás közben is nézhesd saját műsoraidat.

A Netflix azonban okoskodik erről a rendszerről és aktívan dolgozik azon, hogy blokkolja a VPN-en keresztül csatlakozó felhasználókat. Kellemes meglepetéssel tapasztaltam, hogy a Netflix betölti a tartalmakat, miközben az Avira VPN amerikai szerveréhez csatlakoztam. Hogy az Avira meddig fogja még kikerülni őket, az nyitott kérdés.

 

A VPN-en túl

Az Avira Phantom VPN az alapvető VPN-védelmen túlmenően a vállalat által botnet-védelemnek nevezett szolgáltatással is rendelkezik. Az Avira szerint ez azt jelenti, hogy amikor a VPN aktív, a számítógépét nem fogják egy botnet részévé tenni és nem fogják elküldeni egy weboldal DDoS céljára vagy spamek küldésére. A NordVPN hasonló funkcióval rendelkezik a CyberSec csomagjában. Az Avira jelenleg nem kínál reklámblokkoló szolgáltatást a Phantom VPN kínálatának részeként.

A KeepSolid VPN Unlimited, a Private Internet Access, a HotSpot Shield Elite és a TorGuard kínálja ezt a funkciót. A TunnelBear (120 dollár a hároméves csomagért a TunnelBear-nél) egy kiváló böngésző plug-in-t kínál ezen problémák kezelésére, valamint saját jelszókezelőt. Az Avira is rendelkezik Avira Browser Safety plug-in-nel a hirdetések kezelésére.

 

Avira Phantom VPN más platformokon

Az Avira az itt áttekintett Windows kliens mellett Android, iOS és macOS klienseket is kínál. Az IPVanish más szolgáltatások mellett streaming eszközökhöz, például az Amazon Fire Stickhez is kínál alkalmazásokat.

A vállalat a Chrome böngészőhöz is tartalmaz egy plugint. Ez a plug-in a böngésző forgalmát és csakis a böngésző forgalmát az általad választott helyre irányít, de nem használja a VPN protokollokban található titkosítási rendszereket a forgalom védelmére.

 

Összességében szilárd, de nem a legjobb

10 dollárért az Avira sok mindent kínál, amit egy VPN-ben keresünk, elfogadható áron. Az a tény, hogy fiókonként korlátlan számú eszközt engedélyez, nem okoz gondot a P2P vagy BitTorrent engedélyezése semmilyen szerveren és ingyenes verziót kínál, mind kiváló csábító tényező.

Az egyértelmű adatnaplózási irányelvei szintén megnyugtatóak. Mindezek ellenére az alkalmazásnak szüksége van egy vizuális felújításra és a szerverajánlat messze nem elég robusztus. Ha sok eszközöd van otthon, vagy sokat torrentezel, mindenképpen nézd meg az Avira-t.

Egyelőre továbbra is a saját érdemeik alapján ajánljuk a NordVPN-t a funkciók kiváló választékáért, a Private Internet Access-t az ára miatt, a ProtonVPN-t a rugalmas árazásáért és az ingyenes opcióért, a TunnelBear-t pedig a barátságos kialakításáért.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő