A VPNhub szolgáltató részletei és felülvizsgálata
A VPNhub felülvizsgálata,  VPN

A VPNhub szolgáltató részletei és felülvizsgálata

Egy egyszerű VPN ingyenes, korlátlan sávszélességű csomaggal. A VPNhub egy alkalmas VPN szolgáltató, amelyet a Pornhub felnőtt videós oldal mögött álló emberek üzemeltetnek. A vállalat szerint mindez a felhasználók anonimitásáról szól és kijelentik, hogy napi 90 millió látogatóval, akiknek túlnyomó többsége útközbeni eszközöket használ, különösen fontos, hogy továbbra is biztosítsuk felhasználóink magánéletét és megőrizzük a titoktartásukat.

A szolgáltatás használatához azonban nem kell Pornhubot nézni és a VPNhub honlapja ugyanolyan családbarát, mint bármelyik VPN szolgáltató. A VPNhub ingyenes csomagja úgy hangzik, mintha bárki számára vonzó lenne, mivel a weboldal azt állítja, hogy “korlátlan sávszélességet kínál az általad választott eszközön”. Azt azonban nem emeli ki, hogy ezzel csak egyetlen helyre kapsz hozzáférést, nem feltétlenül a saját országodban és az ingyenes csomag csak iOS és Android rendszereken érhető el. Mégis, egy ingyenes VPN korlátlan sávszélességgel mindig hasznos lesz.

 

A Prémium csomagra való feliratkozással több mint 60 ország helyszíneit érheted el

Valamint gyorsabb sebességet kapsz és a szolgáltatást Windows és Mac rendszereken is használhatod. A VPNhub Premium támogatja az egyidejű kapcsolatokat akár tíz eszközről is, ami kétszerese az iparági szabványnak.

Általában óvatosak vagyunk a sok helyszínt kínáló kis VPN-ekkel szemben, mivel nem mindig egyértelmű, hogy ki áll a hálózatuk mögött. A VPNhub azonban az IPVanish mögött álló felhőóriás, a StackPath tulajdonában lévő szervereket használja, ami némi megnyugvást ad a szolgáltatás valószínű megbízhatóságával kapcsolatban. Az árképzés magasan kezdődik, 13,99 $ havonta számlázva, de 6,99 $-ra csökken, ha egy évre előre fizet, 4,99 $ két év alatt, vagy 3,49 $ három év alatt. Felejtsd el a Bitcoint, még PayPal-támogatás sincs, a fizetés csak kártyával lehetséges.

Ez tisztességes ár, de még mindig egy rakás pénzt spórolhatsz, ha körbevásárolsz. A Private Internet Access az első 14 hónapban mindössze 2,85 dollárt kér havonta, majd 3,33 dollárt csak az éves tervezetért nincs szükség hosszú távú szerződésekre. De ha szívesen szerződnél hosszabb időre, a Surfshark kétéves csomagja effektív havi 1,99 dollárba kerül.

Mégis, ha szeretnéd kipróbálni a VPNhub Premiumot, regisztrálj a választott alkalmazásboltban és egy hét tesztelési időt kapsz, mielőtt felszámolják.

 

A VPNhub és az adatvédelem

A VPNhub adatvédelmi irányelvei részletesek, de hosszadalmasak. Nagyon, nagyon hosszú, több mint 4500 szó, de az olyan jól megválasztott címek, mint például az “Információkat gyűjtünk…” segítenek, hogy egyenesen a szükséges részletekhez ugorj. A szabályzat elmagyarázza, hogy “nem kapcsoljuk össze az IP-címed az online tevékenységeiddel és nem tároljuk vagy naplózzuk az IP-címed az online tevékenységeiddel együtt.

Megnyugtató módon azt is kijelenti, hogy “nem vezetünk naplót az online tevékenységeidről és soha nem kapcsoljuk össze az általad használt domaineket, webhelyeket vagy alkalmazásokat veled, az eszközöddel vagy e-maileddel”. De ez nem a teljes történet. A szabályzat ezt a kulcsfontosságú szakaszt is tartalmazza.

“Mi és harmadik fél szolgáltatók automatikusan összegyűjthetjük, felhasználhatjuk, tárolhatjuk és továbbíthatjuk a következő információkat rólad vagy az eszközödről az alábbiak szerint: A VPNhub alkalmazás indításakor, de még mielőtt csatlakoznál a VPN-hez, mi és harmadik fél szolgáltatóink eszközspecifikus információkat gyűjtünk, például egyedi mobil azonosítót, operációs rendszert és platformot, böngésző típusát és verzióját, hálózati információkat és egyéb technológiát a Webhely vagy a Szolgáltatások eléréséhez használt eszközökön.””

A VPNhub lehet, hogy nem naplózza, hogy mit csinálsz online, de képes ujjlenyomatot venni az eszközödről és rengeteg információt gyűjthet rólad és ezek az adatok mások számára is hozzáférhetőek lehetnek. Az ingyenes VPN-t hirdetésekkel támogatják és ahogy a szabályzat kifejti, ennek további következményei vannak:

“A hirdetőknek lehetőségük lehet arra, hogy bizonyos információkat függetlenül gyűjtsenek tőled vagy az eszközödől, amikor a Szolgáltatásainkból hirdetéseket szolgáltatnak, beleértve az eszközödnek hirdetési azonosítóját, IMEI, MAC-címed és vezeték nélküli szolgáltatód. A hirdetők hozzáférhetnek az IP-címedhez, ha az eszközöd nem csatlakozik a VPNhub VPN-hez.

Ha mindezt összerakjuk, a VPNhubnak egyértelműen van néhány adatvédelmi problémája. Ez talán nem számít, ha csak egy egyszerű VPN-t szeretnél a nyilvános Wi-Fi-n történő rendszeres internetforgalom titkosítására, de mi alaposan átgondolnánk, mielőtt bármi fontosra használnád a szolgáltatást.

 

Android alkalmazás

A VPNhub ingyenes verziója csak mobileszközökön érhető el, ezért az Android verzióval kezdtük. A telepítés problémamentes volt és néhány másodpercen belül elindítottuk az alkalmazást. A kezdeti túl lelkes árusítás után, amikor az alkalmazás folyamatosan a prémium verzió kipróbálására szólított fel minket, el tudtunk indulni. Az egyszerű kezelőfelület mindent nagyon egyszerűen tart: a csatlakozáshoz koppintsunk egy nyitott lakatra, a szétkapcsoláshoz ismét koppintsunk rá és ennyi.

Amikor legutóbb megnéztük a VPNHub ingyenes szolgáltatását, az csak a helyi brit szerverhez engedett hozzáférést. Ezúttal mindig egy amerikai helyszínt kaptunk, ami talán praktikus a blokkolás feloldásához, de egy kicsit csökkenti a sebességet. A Beállítások panelen van néhány érdekes funkció. A megosztott alagútkezelés lehetővé teszi az ingyenes és a prémium felhasználók számára, hogy meghatározzák azokat az alkalmazásokat, amelyek nem küldik a forgalmukat a VPN-en keresztül. A “Kapcsolat elfedése” opció segíthet a VPN-eket blokkoló országokban való kapcsolódásban.

Van egy Auto Reconnect Upon Disconnect opció is, hogy gyorsan helyreálljon, ha a kapcsolat megszakad. Ez azonban csak a prémium felhasználók számára érhető el, így az ingyenes felhasználók jobban ki vannak szolgáltatva, mint szeretnénk.

Ez egy kicsit több funkció, mint amit egy ingyenes szolgáltatástól elvárnánk, de a minőségi Android-alkalmazások gyakran sokkal többet nyújtanak: automatikus indítási lehetőségek, automatikus csatlakozás, ha nem megbízható hálózatokhoz lépsz, protokollok kiválasztása, integrált kill switch és még sok más. A VPNhub ehhez képest nagyon egyszerűnek tűnik.

 

Windows

A VPNhub Windows kliense a legegyszerűbb felülettel nyílt meg, csak az aktuálisan kiválasztott ország neve és egy Csatlakozás gomb. Az ország nevére kattintva megjelenik a többi helyszínválasztás listája, amely ország, város vagy szerverterhelés szerint rendezhető és egy keresőmezővel a lista kulcsszó szerinti szűrésére. Ez jó, de jobban örültünk volna egy Kedvencek rendszernek, vagy akár egy Legutóbbi szerverek listának, hogy felgyorsítsuk a gyakran használt helyekhez való újrakapcsolódást.

A Beállítások mező sokkal több lehetőséget kínál a protokoll kiválasztására (IKEv2 vagy OpenVPN), az OpenVPN-forgalom titkosítására a VPN-blokkolás megkerülése érdekében, a kill switch engedélyezésére vagy letiltására, illetve arra, hogy az alkalmazás automatikusan újracsatlakozzon, ha a VPN-kapcsolat váratlanul megszakad. A csatlakozási folyamatot jól kezeli. A kapcsolódási idők meglehetősen rövidek, egy asztali értesítés jelzi, ha védve van, a kliens megjeleníti az új virtuális helyét és IP-címét.

A kapcsolatmegszakítások inkább problémát jelentenek. Amikor szimuláltunk egy VPN-kapcsolat megszakadását, a kliens “megszakadt” állapotot frissített, de nem figyelmeztetett minket értesítéssel és nem úgy van beállítva, hogy alapértelmezés szerint automatikusan újracsatlakozzon. A legrosszabb esetben a VPN megszakad, de továbbra is azt hiszed, hogy védve vagy, amíg vissza nem váltasz a kliensre és nem látod az állapotát.

Az automatikus újracsatlakozás engedélyezése önmagában is nagy változást hozott. Mind az OpenVPN-, mind az IKEv2-kapcsolatokat erőszakkal zártuk le, de mindkét esetben a kliens azonnal észrevette, újracsatlakozott, majd a szokásos “most már csatlakoztatva van…” értesítést adta. A forgalmunk ki volt téve, de csak néhány másodpercig.

 

Kipróbáltuk a VPNhub kill switchjét, vegyes eredményekkel

Amikor erőszakkal lezártuk a VPN-kapcsolatot, a kliens azonnal blokkolta az internet-hozzáférésünket, megakadályozva, hogy bármilyen adat kijusson az alagútból. Néha azonban megtagadta a csatlakozást és figyelmeztetett minket, hogy “a távoli hozzáférési kiszolgáló neve nem oldódott fel”. Be kellett zárnunk és újra kellett indítanunk a klienst, mielőtt újra működött volna.

Ahogy próbálgattuk az klienseket észrevettünk még néhány apró problémát. A helylista például alapértelmezés szerint ábécérendben volt rendezve, de néha azt tapasztaltuk, hogy a kliens minden látható ok nélkül átrendezte a szervereket (olyan sorozatokról beszélünk, mint Szerbia, Ausztrália, Egyesült Királyság, Dánia, Kanada, Szingapúr…). Ezt gyorsan orvosolhatod, ha az Ország oszlop fejlécére kattintva visszaállítod a rendezési sorrendet, de erre tényleg nem lenne szükség.

Hasonló a helyzet a bejelentkezési képernyőnél is, ahol egy ponton folyamatosan egy olyan üzenetet kaptunk, hogy “nem meghatározott hiba”. Miután két-három alkalommal is előfordult, rájöttünk, hogy ez az üzenet akkor jelenik meg, ha véletlenül rossz jelszót adunk meg. De a kliensnek elég okosnak kellene lennie ahhoz, hogy ezt külön jelezze nekünk.

 

Teljesítmény

A VPN webhelyek blokkolásának feloldása a legjobb esetben is átlagos teljesítményt nyújt. Hozzáférést biztosított az amerikai Netflix tartalmához és olyan könnyű célpontokhoz, mint az amerikai YouTube, de a BBC iPlayer, az Amazon Prime Video és a Disney+ esetében kudarcot vallott.

A sebességtesztjeink sokkal jobban indultak, a VPNHub ingyenes szolgáltatása 30-35 Mbps sebességet ért el wifin keresztül egy Egyesült Királyság-USA kapcsolaton. Az eredményeid nagyon eltérőek lehetnek, mivel nem tudod kiválasztani a helyszínt, de ez még mindig egy jó kiindulási pont és már most felülmúl néhány kereskedelmi VPN-t.

A fizetős verzióra való váltás lehetővé tette számunkra, hogy kiválasszuk a legközelebbi brit kiszolgálót. És valóban, ez jelentős különbséget jelentett: a letöltések átlagosan 65 Mbps sebességűek voltak a 75 Mbps sebességű tesztvonalunkon. Lefuttattunk egy második tesztsorozatot egy több mint 500 Mbps sebességre képes európai adatközpontból és a VPNhub még mindig nagyon jól teljesített, átlagosan 180-190 Mbps sebességgel.

A jó hírek egészen a felülvizsgálat végéig folytatódtak, az utolsó adatvédelmi tesztünk szerint a VPNhub szerverei valóban az ígért helyeken voltak és nem volt DNS- vagy WebRTC-szivárgás, amely bármilyen részletet elárulna rólunk vagy a webes tevékenységeinkről.

 

A VPNhub összességében

A VPNhub ingyenes, korlátlan sávszélességű csomagja gyors és alapvető böngészésre alkalmas. Ám a funkciók hiánya és az átlagon felüli árak miatt nehéz ajánlani.

 

Előnyök:

  • Korlátozott ingyenes csomag korlátlan sávszélességgel mobilra
  • Kiváló sebességek
  • Feloldja az amerikai Netflix tartalmak blokkolását
  • Akár 10x egyidejű kapcsolat támogatása

 

Hátrányok:

  • Ingyenes csomag nem érhető el asztali számítógépekhez
  • Nem oldja fel az iPlayer, Amazon, Disney+ blokkolását
  • Az árak kicsit az átlag felettiek
  • Alulteljesítő alkalmazások és néhány Windows hiba

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate