Minden amit a VPN-ről tudnod kell
A TunnelBear VPN felülvizsgálata: Előnyök és hátrányok
A TunnelBear VPN felülvizsgálata,  VPN

A TunnelBear VPN felülvizsgálata: Előnyök és hátrányok

A TunnelBear egy barátságos és problémamentes VPN egyszerű ingyenes csomaggal. A VPN-ek bonyolult technológiának tűnhetnek, tele alacsony szintű geekes részletekkel, amelyeket aligha ért meg valaki, de nézd meg a TunnelBear oldalát és gyorsan rájössz, hogy ez a szolgáltatás egész másképp csinálja a dolgokat.

A kanadai székhelyű, McAfee-tulajdonban lévő vállalat nem fojt bele a szakzsargonba. Kevés szó esik protokollokról, nincs szó titkosítási típusokról és alig van szó technikai kifejezésekről. Ehelyett a webhely az alapokra összpontosít, például világosan elmagyarázza, hogy miért érdemes egyáltalán VPN-t használni.

Ez a megközelítés nem mindenkinek fog működni. Ha például tapasztalt felhasználó vagy és szeretnél belemenni a szolgáltatás technikai részleteibe, valószínűleg csalódni fogsz. A Support webhely például egy cikket ad vissza, ha az OpenVPN-re keresel, hármat a DNS-re és egyáltalán semmit a titkosításra, az SSL-re vagy a TLS-re. A tartalom, amit kapsz, világos és egyértelmű, de nem tud versenyezni az olyan szolgáltatókkal, mint az ExpressVPN, ahol a DNS-re való keresés önmagában több mint 50 részletes találatot ad.

 

A TunnelBear hálózata az elmúlt hónapokban 33 országra nőtt

Új helyszínekkel Dél-Koreában, Cipruson, Portugáliában, Moldovában, Peruban, Kolumbiában és Chilében és a P2P mindenhol támogatott. Ez még mindig messze elmarad a NordVPN 59 országától és az ExpressVPN 94 országától. Viszont igazából csak az számít, hogy milyen helyszínekre van szükséged. Ha ezek mind rajta vannak a TunnelBear listáján, akkor nem sokat számít, hogy a szolgáltatásnak 25 olyan helye van, amelyet soha nem fogsz használni, vagy 75, akkor az sem sokat számít.

A telepítés minden főbb platformon egyszerű, köszönhetően az iOS, Android, Mac és Windows rendszerekre készült egyedi klienseknek, valamint a Chrome, Firefox és Opera bővítményeknek. Az igényes felhasználók számára azonban megint csak nem sok minden van, nincs jelentős segítség ahhoz, hogy a szolgáltatás routereken, játékkonzolokon, Chromebookokon, Linuxon, OpenVPN-nel vagy bármi mással működjön.

Mégis, ha elégedett vagy a hagyományos alkalmazásokkal, a TunnelBear akár öt egyidejű kapcsolat támogatásának köszönhetően a legtöbb eszközöd egyszerre futhat. A TunnelBear ingyenes fiókja szörnyen korlátozott. Havi 500 MB forgalmat biztosít, ami alig elég egy egyszerű sebességteszt futtatásához. De ez egy egyszerű módja annak, hogy megnézd a felületet és meggyőződj arról, hogy tudsz csatlakozni.

A havi csomagja azonban korlátlan adatforgalmat biztosít ésszerű havi 9,99 $-ért. Az ár az éves tervezetnél havi 4,75 dollárra csökken, vagy 3,33 dollárra, ha három évre szerződsz.

 

Ezek versenyképes árak

A legtöbb szolgáltatót verik, bár van néhány olcsóbb ajánlat. A Private Internet Access havi 3,33 dollárt kér az éves tervezetéért, a ZenMate hároméves tervezete havi 1,64 dollárba kerül, az Ivacy ötéves tervezete pedig 1,33 dollárra csökkenti a költségeket.

Ha mégis a TunnelBearre szerződsz, ne feledd, hogy nincs pénzvisszafizetési garancia. Az apró betűs rész azt mondja: „Bár minden kifizetett összeg nem visszatéríthető, bizonyos előfizetési visszatérítési kérelmeket a TunnelBear eseti alapon mérlegelhet.” Feltehetően akkor kaphatsz visszatérítést, ha nagyon rossz volt a kiszolgálás, de ez teljesen a vállalaton múlik. Nem egészen olyan barátságos tehát, mint amilyennek az ölelgetős rajzfilmmackók sugallják.

Van egy kis plusz a TunnelBear Bitcoin-támogatásában. Ez azonban korlátozott. Csak az egyéves csomaggal érhető el, a havi vagy hároméves opciókkal nem és máshol nincs PayPal-támogatás, szigorúan csak bankkártyás.

 

Adatvédelem és naplózás

A TunnelBear adatvédelmi szabályzata az egyik legátfogóbb, amit eddig bármelyik VPN-szolgáltatótól láttunk, részletes információkkal mindenről, amit a szolgáltatás gyűjt és mindenről, amit nem. A részletek egészen a TunnelBear.com által használt cookie-k nevéig, céljáig és lejárati idejéig terjednek. A naplózási irányelvek világosan le vannak írva, a TunnelBear elmagyarázza, hogy nem gyűjti „a weboldalunkat látogató IP-címeket”, „az IP-címeket a szolgáltatáshoz való csatlakozáskor”, „a DNS-lekérdezéseket csatlakozás közben”, vagy „semmilyen információt a felhasználóink által használt alkalmazásokról, szolgáltatásokról vagy webhelyekről, miközben a szolgáltatásunkhoz kapcsolódnak”.

Ennek eredményeként a vállalat szerint nem tudja összekapcsolni egyetlen felhasználóját sem egy adott IP-cím által végrehajtott művelettel. Nekünk ez jól hangzik. A szolgáltatás azonban rögzíti az általa „működési adatoknak” nevezett adatokat, amelyeket a hálózathoz való csatlakozáskor frissít. Ez tartalmazza a készülék operációs rendszerének verzióját, a TunnelBear alkalmazás verzióját, azt, hogy aktív volt-e ebben a hónapban és a felhasznált sávszélességet. Nem teljesen nulla naplózás, de sokkal kevesebb, mint amit máshol láttunk és nincs itt semmi olyan, amit bárki felhasználhatna arra, hogy egy konkrét online művelethez kössön.

Bár ez remekül néz ki, általában nem lehet tudni, hogy bízzunk-e abban, amit a VPN szolgáltató mond. De a TunnelBear egy kicsit más. A vállalat mostantól független szakemberekkel, a Cure53-ral végeztet egy éves nyilvános biztonsági auditot, amely a szolgáltatás számos különböző területére kiterjed. A harmadik, 2019-re vonatkozó audit a mobil és Windows kliensekre, a böngészőbővítményekre, a szolgáltatás infrastruktúrájára, a backend és frontend rendszerekre, valamint a nyilvános weboldalra terjedt ki.

 

2019???

Igen, a 2020-as eredmények késnek. Reméljük, hogy a TunnelBear folytatja az éves beszámolókat, ezek tényleg segítenek kitűnni a tömegből. A legutóbbi audit eredménye nem volt tökéletes (gyanús lett volna, ha az) és a jelentés számos sebezhetőséget részletezett, közülük kettő kritikus volt.

Ezek azonban nem a szolgáltatás alapvető funkcióit érintették és inkább arról szóltak, hogy a TunnelBear rendszereit milyen módon lehetett megtámadni. Egy támadó például tetszőleges JavaScriptet tudott volna futtatni a vállalat adminisztrátori konzolján, így megkerülhette volna a csalási ellenőrzéseket.

Az ehhez hasonló problémák nem meglepőek, ha egy szolgáltatás ilyen szintű vizsgálatnak veti alá magát (a Cure53 auditja komolyan alapos) és mostanra minden problémát kijavítottak. És az egyetlen ok, amiért egyáltalán tudunk erről, az az, hogy sok szolgáltatóval ellentétben, akik biztonsági auditot végeznek, a TunnelBear jelentése online olvasható (ez egy PDF, amely erre a blogbejegyzésre van linkelve.).

Összességében meg kell tapsolnunk a TunnelBeart az átláthatóság szintjéért, amely a legtöbb versenytársat felülmúlja. A legtöbb VPN-nek soha nem volt semmilyen biztonsági auditja és azok a szolgáltatók, akik valóban tettek némi lépést ebbe az irányba, jellemzően egyszeri, sokkal szűkebb körű auditokat végeztek. Ez egyszerűen nem elég jó és jó látni, hogy a TunnelBear élen jár.

 

Teljesítmény

A TunnelBear teljesítményének ellenőrzéséhez először egy brit és egy amerikai adatközpontból csatlakoztunk a legközelebbi szerverünkhöz, mindkettőhöz 1 Gbps sebességű tesztkapcsolattal. Ezután többször megmértük a letöltési sebességünket több benchmarking szolgáltatással – a SpeedTest webhelye és parancssori alkalmazása, a TestMy.net, a Netflix’ Fast.com és mások. Majd minden tesztet megismételtünk egy esti munkamenetben.

Az Egyesült Királyságban a letöltési sebesség elérte a 290-370Mbps-ot, ami az OpenVPN esetében átlagon felüli eredmény, ami sok nagy nevet ver, a Private Internet Access például 240-320Mbps-ot ért el, míg a NordVPN 250-325Mbps-ot. Az amerikai letöltési sebességek töredékesen alacsonyabbak voltak, 250-260Mbps. Ez még mindig elég volt ahhoz, hogy felülmúlja a CyberGhost (90-150Mbps), az IPVanish (140-150Mbps) és az Ivacy (180-190Mbps) OpenVPN teljesítményét, de csak egy hajszálnyival maradt el az ExpressVPN (260-270Mbps) és a HideMyAss! mögött. (300-330Mbps.)

Bár mindez remekül hangzik, ez azért van, mert csak az OpenVPN sebességét tudjuk összehasonlítani, mivel a TunnelBear semmi mást nem támogat. Egyre több VPN támogatja a gyors WireGuard-kapcsolatokat, vagy kínál saját, gyors egyedi protokollokat és ezek sokkal, de sokkal gyorsabbak lehetnek. Az ExpressVPN például több mint kétszeresére, 490-630 Mbps-ra volt képes a TunnelBear amerikai sebességének, míg a NordVPN, a Surfshark és a TorGuard még gyorsabb volt az Egyesült Királyságban.

Hogy ez mennyire számít, az természetesen az eszközeidtől és hálózati beállításaidtól függ. Ha vezetékes hálózati kapcsolaton és 500 Mbps sebességű üvegszálas szélessávú vonalon keresztül tervezel nagy mennyiségű letöltést, akkor a WireGuard hasznos lehet. De ha csak a mobilforgalmad szeretnéd védeni, amikor nyilvános Wi-Fi-t használsz, a TunnelBear OpenVPN sebességének több mint elégnek kell lennie.

 

Netflix és streaming

A VPN egyik fő értékesítési pontja, hogy úgy tűnhet, mintha egy másik országból látogatnál meg egy weboldalt, így talán olyan tartalmakhoz is hozzáférhetsz, amelyeket egyébként nem tudnál megtekinteni. Ez azonban nem mindig működik, ezért minden VPN-t tesztelünk a Netflixszel és más szolgáltatásokkal, hogy lássuk, képesek-e hozzáférést biztosítani a különböző streaming-oldalakhoz.

Bejelentkeztünk a TunnelBear brit helyszínére, megpróbáltunk hozzáférni a BBC iPlayerhez és azonnal böngészhettünk és streameltünk tartalmakat. A tesztet még kétszer megismételve különböző IP-címekkel tesztelhettük a TunnelBear blokkolás-feloldási megbízhatóságát, de mindháromszor sikerült.

Az amerikai Netflix általában még nagyobb kihívást jelent a blokkolás feloldásában, de a TunnelBear ismét mindhárom tesztkapcsolattal bejuttatott minket az oldalra. A pozitív hangulatot elrontotta, amikor nem tudtunk hozzáférni a Disney+-hoz, függetlenül attól, hogy melyik helyszínen próbálkoztunk. De a tesztek legalább jó eredménnyel zárultak, mivel a TunnelBear mindegyik teszt IP-nkkel feloldotta az Amazon Prime Video blokkolását.

Ez tisztességes teljesítmény, elég ahhoz, hogy legyőzzön néhány nagy nevet. Ha azonban a blokkolás feloldása a VPN-igényeidnek listájának élén áll, az ExpressVPN, Hotspot Shield, Ivacy, NordVPN, ProtonVPN és Surfshark minden általunk kipróbált platformmal sikereket ért el.

 

Torrentezés

A VPN-ek általában nem szeretik hangoztatni a torrent-támogatásukat és nem nehéz megérteni, hogy miért. A torrent felhasználók valószínűleg sokkal több sávszélességet emésztenek fel, mint mások és ha ez illegális anyagok letöltésével jár, az nagyobb figyelmet kelthet a szerzői jogi rendőrség részéről.

A TunnelBear azonban ezt a csendes megközelítést a végletekig fokozza: az egész TunnelBear weboldalon alig találunk utalást a P2P-re és a torrentekre. Nem csüggedtünk, ezért felvetettünk egy kérdést az ügyfélszolgálatnak és hamarosan érkezett is egy udvarias válasz. A TunnelBear mindenhol támogatja a torrenteket, magyarázta az ügynök, de konkrét alagutakat is ajánlottak, pl. Kanada, USA, Egyesült Királyság, Románia, Hollandia, Németország, Svédország, ha máshol problémáink lennének.

Fogalmunk sincs, mennyire valószínű, hogy „problémáink” lesznek, ezért három másik helyszínről próbáltunk torrenteket letölteni: Ciprusról, Indiából és Új-Zélandról. Annak ellenére, hogy nem szerepelnek a TunnelBear „ajánlott” listáján, mindegyik probléma nélkül befejeződött.

 

A kliens beállítása

A TunnelBear használatának megkezdése az e-mail cím átadásával kezdődik, hogy létrehozz egy fiókot. Fogadd el az ingyenes opciót, vagy vedd meg a fizetős csomagok egyikét és máris választhatsz a Windows, Mac, iOS és Android rendszerekre készült alkalmazások. Valamint a Chrome, Firefox és Opera böngészőbővítmények közül.

Ha valami fejlettebbet keresel, csalódni fogsz. Nincs semmi routerekhez, játékkonzolokhoz, okostévékhez vagy bármi máshoz. Nincsenek linkek telepítési útmutatókhoz vagy hibaelhárítási tanácsokhoz. Bizarr módon az oldal még a TunnelBear OpenVPN konfigurációs fájljaira sem mutat linket, hogy segítsen más eszközök manuális beállításában. Ezek rendelkezésre állnak, de nagyon meg kell keresni, hogy megtaláljuk őket.

Ha elégedett vagy a TunnelBear fő alkalmazásaival, akkor valószínűleg nem veszel észre semmilyen problémát, ha valami, akkor a főbb platformokra való összpontosítás megkönnyíti a weboldal navigálását. Tekintettel azonban arra, hogy a TunnelBear hasznos beállítási információkkal rendelkezik a Linux, az OpenVPN és egyéb szolgáltatások tekintetében, úgy gondoljuk, hogy a weboldalnak ezt elérhetőbbé kellene tennie a felhasználók számára.

 

TunnelBear Windows-kliens

A TunnelBear Windows VPN kliense egy szürke világtérképpel nyílik meg, amelynek középpontjában az aktuális tartózkodási helyed áll és az összes többi VPN-helyszínt kiemeli. A térképes felületek jól nézhetnek ki, de nem túl praktikus a használatuk és ez sem kivétel. Nincs például zoomolási lehetőség, amely segítene az áttekintésben és bár kattintással és húzással mozgathatod a nézőpontot, ez nem fog körbe-körbe járni. Ha bármilyen irányba görgetsz, hamarosan beleütközöl a térkép szélébe és vissza kell görgetned. Ha tetszik a térképes felület ötlete, nézd meg az IPVanish-t, az sokkal jobb.

Hagyományosabb módon is kiválaszthatod a helyed, ha a képernyő tetején lévő aktuális célállomásra kattintasz és egy legördülő listából választasz valami mást. Ez egyszerű, de nagyon egyszerű. Ez csak egy egyszerű szöveges lista, a szerverterhelés, pingidő vagy bármi más jelzése nélkül.

Ha kiválasztottál egy helyet, a bekapcsolásra kattintva csatlakozol és a kliens megjelenít egy „csatlakozási” animációt, amely pásztázza a képernyőt és egy vonalat rajzol a térképen a célállomás felé. Ez jól néz ki, de a kliens túlterhelődik, ha egy szervert választasz, miközben egy másikhoz csatlakoztál, mivel értelmetlenül görget és animációkat jelenít meg mindhárom helyen, az előző, a fizikai és az új helyen.

A kapcsolódási idő számunkra elfogadható volt, 2-10 másodperc, a szervertől való távolságtól függően. A kliens natív Windows asztali értesítéseket jelenített meg, hogy jelezze, ha csatlakozott vagy megszakadt a kapcsolat, ami praktikus, mivel akkor is meg tudja mondani, ha a kapcsolat védett, ha a Windows kliens minimalizálva van, vagy egy másik alkalmazásablak takarja.

 

A kliens protokollkezelése egy kicsit, nos, szokatlan

Elsősorban az OpenVPN-t támogatja, tartalékként az IKEv2-t, de nem választhatsz. A kliens dönt, ki tudja, milyen szabályok alapján és a felület nem mondja meg, hogy mi volt ez a döntés. Tehát, bár van lehetőség az OpenVPN TCP és nem UDP kapcsolatok használatára, ha a kliens IKEv2-t használ, ennek egyáltalán nincs hatása.

A kliensnek nincs sok beállítása, de az a néhány, amit kapsz, nagyon hasznos. Beállíthatod például, hogy a Windows indításakor betöltődjön, majd automatikusan aktiválja a VPN-t, amikor olyan vezeték nélküli hálózathoz lép, amely nem szerepel az egyéni Megbízható hálózatok listáján.

Az Obfsproxy-alapú GhostBear megpróbálja a tevékenységeit a szokásos internetforgalomhoz hasonlóvá tenni, ami talán segíthet a csatlakozásban olyan országokban, mint Kína, amelyek megpróbálják felismerni és blokkolni a VPN-ek használatát.

A VigilantBear beállítás lényegében egy kill switch, amely blokkolja az összes internetes forgalmat, ha a VPN leáll, hogy megakadályozza a személyazonosság kiszivárgását. Ezt a múltban már teszteltük egy OpenVPN-kapcsolat erőszakos lezárásával és jól teljesített. Észlelte a problémát, blokkolta az internet-hozzáférést, figyelmeztetett minket egy asztali értesítéssel és másodperceken belül újracsatlakozott.

Sajnos ezúttal a kliens IKEv2-n keresztül csatlakozott, ne kérdezd, miért és az eredmények nagyon eltérőek voltak. Amikor lezártuk az IKEv2-kapcsolatot, az internetforgalom tovább folyt, immár teljesen védtelenül. A kitettségünk korlátozott volt, a kliens még mindig figyelmeztetett minket a problémára és másodperceken belül helyreállította a kapcsolatot, így csökkentve a kockázatokat, de ez még mindig egyértelmű hiba.

Összességében a TunnelBear Windows kliensét könnyű használni. Ám egyértelműen van még mit javítani rajta, különösen a kill switch esetében és az alapvető funkciók listája csalódást okozhat a tapasztalt felhasználóknak.

 

Mobil alkalmazások

A TunnelBear Android és iOS alkalmazásai nagyon hasonlóan néznek ki, mint a Windows kiadás. Van egy világtérkép a VPN-helyszínek kiemelésével, egy egyszerűbb alternatívaként a helyszínek listája, néhány hasznos beállítás és nem sok minden más. A térkép egy kicsit jobban működik, mint az asztali változat. Például úgy tekeredik, ahogyan azt elvárnád, folyamatosan balra vagy jobbra húzhatsz és visszatérhetsz oda, ahonnan elindultál. Továbbra sincs zoom, de az Android alkalmazás legalább képes átváltani portréból tájképbe, hogy jobb kilátást biztosítson.

A szerverválasztás nagyjából ugyanúgy néz ki, mivel a helyszíneket a térképről vagy a helyszínlistából választhatod ki. A csatlakozások hasonlóan 2-10 másodpercig tartanak, mint az asztali számítógépen, de kevesebb értelmetlen görgetéssel és térképanimációval, mint amit az asztali számítógépen láttunk. A beállítások biztosítják az asztali kliens legtöbb előnyét. Például az automatikus csatlakozást, amikor nem megbízható hálózathoz lépsz hozzá, a VigilantBear kill switch-et és a GhostBear-t a VPN blokkolás elkerülésére.

 

Üdvözlendő bónusz a SplitBear

Más néven osztott alagút, ahol kiválaszthatod azokat az alkalmazásokat, amelyek mindig a normál kapcsolatod használják, ahelyett, hogy a TunnelBearen keresztül kerülnének átirányításra. Lehet, hogy soha nem fogod használni ezt a funkciót, de ha úgy találod, hogy a VPN megszakít egy adott alkalmazást, örülni fogsz, hogy ott van.

A TunnelBear iOS-alkalmazása hasonló megjelenésű és hangulatú, mint az androidos unokatestvére, bár sajnos ugyanazokkal az idegesítő kapcsolati animációkkal, mint az asztali verziók. A legtöbb, a többi platformon elérhető fejlettebb funkciót elhagyja. Elfelejtheted a SplitBear osztott alagútépítést, a GhostBear típusú obfuscationt vagy a VigilantBear kill switchet. Értékes extra a nem megbízható hálózatokhoz való automatikus csatlakozás lehetősége, valamint a Bear Sounds engedélyezésének vagy letiltásának és az egyéni alkalmazás ikon kiválasztásának valamivel kevésbé fontos lehetőségei.

Mindezt együttvéve a mobil VPN-alkalmazásokról alkotott véleményünk nagyjából ugyanaz, mint az asztali kliensről. A munkát elvégzik és egyszerű használatra megfelelnek, de rengeteg jobb és funkciógazdagabb VPN-alkalmazás létezik.

 

Böngésző bővítmények

A TunnelBear böngészőbővítményeinek telepítése megkönnyítheti a szolgáltatás használatát, mivel lehetővé teszi a hely kiválasztását, a csatlakozást és a szétkapcsolást a böngészőből. A bővítmények proxyként működnek, így csak a böngésző forgalmát védik. Viszont ha csak erre van szüksége, akkor az extra kényelem miatt érdemes lehet kipróbálni őket.

A Chrome-bővítmény egy ikont adott a címsorunkhoz és ennek megérintése lehetővé tette az új helyszínek kiválasztását egy legördülő listából.  Nyomjuk meg a Csatlakozás gombot és a proxyknál megszokott módon azonnal csatlakozunk. Egy aprócska térkép frissül, amely a normál alkalmazásokhoz hasonlóan mutatja a tartózkodási helyünket.

Nincsenek extra funkciók, nincs WebRTC vagy nyomkövető blokkolás vagy bármi más. De a bővítménynek van egy kis használhatósági plusz a billentyűparancsok támogatásában. Ha nem akarod az egeret használni, a Ctrl+Shift+U billentyűkombináció megnyomásával csatlakozhatsz a VPN-hez és ha újra megnyomod, a kapcsolat kikapcsolható, ha végeztél. Egy külön Alt+Shift+N gyorsbillentyű kapcsolja be és ki a kapcsolatot inkognitó módban.

Megnéztük a Firefox-bővítményt, hogy van-e további beállítási lehetőség, de nem, ugyanúgy nézett ki és működött, mint a Chrome verzió. A böngészőbővítmények tehát nagyon hasonló mintát követnek, mint az alkalmazások. Kevés a funkciójuk, de viszonylag egyszerűek és megfelelnek az alkalmi felhasználók célközönségének.

 

A TunnelBear támogatása

A TunnelBear támogatása a webalapú súgóoldalon kezdődik. Ez világos és egyszerű módon van kialakítva, nagy ikonok mutatják a kulcsfontosságú területeket (Kezdő lépések, Hibaelhárítás, Fiókok) és alapvető cikkek a leggyakoribb kérdésekre („Miért bízzak a TunnelBearben?”, „Miért nem tudok hozzáférni a kívánt tartalomhoz?”, „Vezeti-e a TunnelBear a naplókat?”).

Ha válaszokat keresel, azt fogod tapasztalni, hogy a TunnelBear knowledgebase nem rendelkezik sok tartalommal. Viszont amit kapsz, az jól van bemutatva és megfelelő mennyiségű információt nyújt. A Connection Issues oldal például nem csak általános „újratelepítés” típusú ötleteket kínál. A TunnelBear Twitter-oldalára linkel a szolgáltatással kapcsolatos információk kereséséhez. Javasolja a szolgáltatás kipróbálását egy másik hálózaton és olyan beállításokra mutat, amelyek segíthetnek.

A kezdőknek szóló megközelítés ellenére van hely néhány haladóbb beállítási ötletnek is és ajánlásokat tesz a bizonyos körülmények között megnyitandó portokra vonatkozóan. Nincs élő chat-támogatás, de ha mélyebb segítségre van szükséged, a Kapcsolat oldal lehetővé teszi, hogy üzenetet küldj az ügyfélszolgálatnak. Ez rákérdez a probléma típusára, az érintett helyekre, az operációs rendszerre és így tovább, ami okos módja annak, hogy a kezdők minden fontos információt megadjanak.

Tesztkérdésünket egyszerűnek tartottuk és három és fél óra alatt barátságos, segítőkész és pontos választ kaptunk. Még mindig jobban örülnénk a minőségi élő chat közel azonnali válaszának, mert ha a probléma összetett és sok oda-vissza, kérdés és válasz szükséges hozzá, akkor nagyon sokáig tarthat a megoldás megtalálása, de ami az e-mailes támogatást illeti, a TunnelBear egyáltalán nem rossz.

 

TunnelBear – Összegzés

Nem ez a legnagyobb, leggyorsabb vagy legerősebb VPN. De a TunnelBear könnyű kezelhetősége és a rendszerek vizsgálatra való nyitottsága nagy elismerést érdemel. Reméljük, hogy hamarosan kijavítja a Windows kill switch problémáját, de egyébként a TunnelBear megér egy pillantást, különösen az újoncok számára.

 

Előnyök:

  • Kezdőbarát
  • Számos részletes független biztonsági ellenőrzés
  • Tisztességes OpenVPN sebességek
  • Feloldja a Netflix, iPlayer, Amazon Prime Video blokkolását

 

Hátrányok:

  • Kevés a funkció
  • Nincs WireGuard
  • Nem oldja fel a Disney+ blokkolását
  • A Windows kill switch problémás

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő