Minden amit a VPN-ről tudnod kell
A TorVPN jellemzői és felülvizsgálata
A TorVPN felülvizsgálata,  VPN

A TorVPN jellemzői és felülvizsgálata

A TorVPN felülvizsgálata – Az ingyenes próbaidőszak 8. órájában végre megkaptam a kiváltságot, hogy csatlakozhassak a TorVPN-hez. Kiderült, hogy nem volt technikai hiba a részemről. Az ügyfélszolgálatuktól sem érkezett válasz. Úgy tűnik, hogy a szerver terhelése csökkent, így átjutottam.

Egy francia szerver nem segített azonosítani, hogy a TorVPN alkalmas-e a Netflix US vagy a BBC iPlayer blokkolásának feloldására. Valójában a TorVPN ToS-je kifejezetten kimondja, hogy nem adnak prioritást a streamingnek, szóval ez van. Kíváncsi voltam, hogy a YouTube kezdőlapja franciául fog-e kinézni, miközben a TorVPN francia szerverén keresztül böngészek (még úgy is nézett ki, mintha magából Versailles-ból csatlakoznék!). De nem így történt. A YouTube honlap tökéletesen amerikainak tűnt.

 

A TorVPN főbb jellemzői

A TorVPN-hez nincs natív kliens. Ehelyett telepíteni kell a nyílt forráskódú OpenVPN klienst, és azon keresztül kell beállítani a Tor VPN-t. Rengeteg OpenVPN beállításon mentem keresztül, de a TorVPN mindet legyőzi a felesleges bonyolultságban. Ha olyan vagy, mint én, és azt hiszed, hogy az ingyenes próbaverzióhoz kiválaszthatod a szervert, akkor tévedsz. Nekem az amerikai vagy brit szerverüket kellett volna tesztelnem, de nekem egyoldalúan egy franciaországi szervert jelöltek ki, amit Marsnak neveztek el. Ez nem indult túl jól.

A felhasználói műszerfal minden, csak nem intuitív. A felhasználói felület elavult és nem kelt optimizmust. Le kell tölteni a szerver konfigurációs fájljait (UDP, TCP), majd le kell tölteni egy önálló konfigurációs fájlt is, amelyet admin jogokkal be kell másolni és be kell illeszteni az OpenVPN konfigurációs könyvtárába.

Fogalmam sincs, hogy miért van ott a VPN felhasználónevem és egy önálló jelszó, mert az OpenVPN soha nem kérte tőlem – a konfigurációs fájlok tartalmazzák a hitelesítő adataimat. A további vizsgálat során kiderült, hogy az ingyenes csomag lehet, hogy hat órán keresztül egyáltalán nem működik, majd csak azért kezd el működni, mert a szerver terhelése csökkent. A legrosszabb része annak, hogy a szerver nem működik, hogy az OpenVPN kliens azt mutatta, hogy az állapotom csatlakoztatva van, új IP-cím van hozzárendelve.

A kliens műszerfala még az aktív munkamenetemet is mutatta – a valódi IP-címemmel -, de semmi sem történt. Az IP-tesztem kimutatta a valódi IP-címemet, a valódi DNS-emet, a WebRTC-t és az egészet. Tehát az OpenVPN kliens és a fiók műszerfala megerősítette, hogy csatlakoztam, miközben a valóságban nem voltam fent.

A probléma továbbra is fennállt, és a TorVPN élő chat-támogatása sehol sem volt megtalálható, annak ellenére, hogy a funkciót széles körben hirdetik. Két jegyet küldtem nekik, de nem kaptam választ. A TorVPN támogatja az OpenVPN, PPTP és SSH protokollokat. Nincs natív kliens, míg az OpenVPN megoldás nem biztosít említésre méltó testreszabási kapcsolókat.

A műszerfalról és az OpenVPN redirect-gatewayről engedélyezheted az átlátszó Tor proxy-t, de ennyi. Nincs kill switch, DNS szivárgásvédelem vagy tűzfal.

 

Előnyök:

 • OpenVPN, szilárd titkosítás
 • Tor VPN-en keresztül
 • Ingyenes próbaverzió
 • Elfogadható sebességek
 • Elfogadja a Bitcoint
 • Rugalmas előfizetések

 

Hátrányok:

 • Szivárog a DNS
 • Az ingyenes csomag egyáltalán nem működik
 • Nem választhatsz szervert az ingyenes csomaghoz
 • Naplózza az IP-, e-mail- és kapcsolati adatokat
 • Elrabolhatja a böngésződet, a használati naplózás lehetséges
 • Túlságosan bonyolult beállítás
 • Csak 11 szerver
 • Nincs élő chat támogatás, nem reagál az e-mail támogatásra
 • A fiók megszüntetése után is megőrzi az adatokat
 • Székhelye az Egyesült Királyságban van
 • Adatait átadhatja a bűnüldöző szervek és harmadik felek számára
 • Korlátozza a forgalmat
 • Nincs P2P

 

TorVPN árak

thorvpn árak felülvizsgálata

A TorVPN 11 szervert kínál, és ha a szerveroldaluk alapján lehet következtetni, akkor jelenleg nagyjából 100 felhasználó van online, ami egy szerény felhasználói bázis. Erősen ajánlom, hogy próbáld ki az ingyenes csomagjukat, mielőtt bármihez is elköteleznéd magad, mert ha a próbád olyan, mint az enyém, akkor nem fogsz fizetős csomagra előfizetni.

A hétnapos ingyenes próbaverzió csak egy szerverhez biztosít hozzáférést, és legfeljebb 2 GB forgalmat tesz lehetővé. Ez nem tartalmazza az SSH-alagutat, de várj, amíg a másik cipő leesik – az ingyenes próbaverzió időbeli korlátozásokhoz kötött, és a szerverterheléstől függően teljesen elérhetetlenné válhat.

Még soha nem láttam ilyen korlátozásokat, és úgy tűnik, hogy az ingyenes próbaverzió nem arra szolgál, hogy segítse a tájékozott vásárlást. A fizetős tervek rugalmasak. Az olcsó VPN 0,50 dollárba kerül, és 15 napot biztosít egy szerverrel, korlátlan sebességgel, két egyidejű kapcsolattal, OpenVPN+PPTP-vel, SSH-alagúttal és legfeljebb 5 GB forgalommal.

Az Egyéni VPN havonta 1 dollárt tesz ki, és feloldja egy szerver, két munkamenet és legfeljebb 10 GB forgalom blokkolását. Testre szabhatod az előfizetés hosszát, a szerverek és munkamenetek számát, valamint a forgalmi korlátot.

Például két szerver, két kapcsolat és 50 GB 1,7 dollárba kerül. Mind a 11 szerver ugyanezzel a konfigurációval 2 dollárba kerül. Ez az ár testreszabásának olyan szintje, amelyet a legtöbb VPN szolgáltatónál nem találsz. A Pro VPN havi 1,90 dollárba kerül, és két szervert, két munkamenetet és 60 GB-os forgalmi korlátot tartalmaz.

A Silver VPN, amely három hónapra 5,50 dollárt ér, feloldja mind a 11 szerver blokkját, három egyidejű munkamenetet tesz lehetővé, és 100 GB-os forgalmi korlátot biztosít. A Gold VPN a 19,90 $ értékű éves előfizetésük, amely feloldja mind a 11 szerver blokkolását, akár 4 egyidejű kapcsolatot tesz lehetővé, és végül eltörli a forgalmi korlátot. A TorVPN elfogadja a PayPal-t és a Bitcoint. A visszatérítési politikájuk nem túl inspiráló.

 

TorVPN adatvédelem és biztonság

A TorVPN az Egyesült Királyság joghatósága alá tartozik (14 Eyes, tömeges megfigyelés, Snooper’s Charter). Ha a Lockspin UK Ltd. weboldalára lépsz, nem találsz mást, csak egy üres oldalt, legfeljebb egy tucat szóval – csak a gyökértanúsítványra lehet kattintani. Ez egyszerűen nem tűnik helyesnek. A WhoIs keresésből kiderült, hogy a Lockspin igazgatója Marton Molnar. Tekintettel arra, hogy a szolgáltató honlapja borzasztóan elavultnak tűnik, a háttérinformációk hiánya nem kelt bizalmat.

Amikor végül sikerült csatlakoznom, és elindítottam egy tiszta böngészőt (a gyorsítótárat és a sütiket a böngészési előzményekkel együtt megtisztítottam), a TorVPN megijesztett azzal, hogy átirányított erre az engedélyezési oldalra, ahol ki kellett töltenem egy captchát. Ettől kirázott a hideg, mert úgy nézett ki, mint egy gépeltérítés – hogyan máshogy neveznéd azt, amikor a böngésző olyan oldalt tölt be, amit nem te kértél?

A következő a sorban a szolgáltató ToS és az adatvédelmi irányelvek. A TorVPN nem garantálja, hogy a szolgáltatásuk mindig elérhető lesz. Erre már rájöttem, köszönöm. A szolgáltató a fiókod törlése után is megőrzi az adataidat, és megoszthatja azokat a bűnüldöző szervekkel. A közzétételi záradékuk egyértelművé teszi, hogy a magánéleted nem elsődleges számukra.

Érdekes módon a TorVPN nem határozza meg, hogy milyen adatokat naplóz. Naplózzák a valódi IP-címed és az e-mail címed, és nem használhatsz eldobható e-mailt. Szóval, ezt tartsd szem előtt. A szolgáltató fenntart egy Warrant Canary oldalt, ami gyenge vigasz.

 

Végső gondolatok

Nem tudok olyan funkcióval előállni, ami miatt érdemes lenne kipróbálni a TorVPN-t. Technikailag túlbonyolított, időnként diszfunkcionális, és hiányoznak a funkciók és a szerverek. A honlapot itt találod.

A legfontosabb, hogy a naplózási irányelveit illetően szuper homályos, de az adatmegőrzési és közzétételi irányelveit illetően nagyon egyértelmű. Az én véleményem – kerüld el. Vannak jobb lehetőségek.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő