NordVPN - Drága, de még mindig egy top választás
A NordVPN részletei és vizsgálata,  VPN

A NordVPN részletei és felülvizsgálata

Egy VPN megvédheti az internetes forgalmat az internetszolgáltatója által történő megfigyeléstől, miközben a kémek és a hirdetők számára is sokkal nehezebbé teszi az online követésedet. A legtöbb VPN-szolgáltatással ellentétben a NordVPN az alapvédelmen felül mindenből kínál egy kicsit.

Nagy és változatos szervergyűjteménnyel, ritkán látható eszközök lenyűgöző arzenáljával, valamint erős adatvédelmi és biztonsági gyakorlatokkal rendelkezik. Emellett a legújabb WireGuard technológiát használja. Magas ára ellenére is lenyűgöző és kiérdemli a Szerkesztők választása díjat.

 

Mennyibe kerül a NordVPN?

A NordVPN ára $11,95 havonta vagy $119 évente. A vállalat az éves csomagot kedvezményes, 59 dolláros áron kínálja, de az előfizetés megújításakor 119 dollárt kell fizetni. A NordVPN néha más tervezeteket is kínál különböző bevezető árakon. Jelenleg például egy 89 dolláros kétéves előfizetést is kaphatunk, amely a megújításkor visszaváltozik 119 dolláros éves előfizetéssé. Mindenképpen olvasd el az apró betűs részt.

Fizethetsz hitelkártyával, különböző névtelen kriptovalutákkal és PayPal-lal, valamint más online fizetési módokkal is. A VPN-cégek gyakran kínálnak akciókat, így előfordulhat, hogy más árat látsz, amikor a pénztárhoz mész. Jelen írásunk pillanatában az általunk vizsgált VPN-szolgáltatások átlagos költsége körülbelül 9,96 $ havonta és 73,02 $ évente.

Bár csábító lehet, nem javasoljuk, hogy azonnal ráugorj a hosszú távú tervezetekre. Ehelyett használj egy ingyenes verziót vagy egy rövid távú előfizetést, hogy teszteld a VPN-t otthoni környezetben. Bár minden ingyenes VPN-nek vannak korlátai, a ProtonVPN az egyetlen általunk tesztelt VPN, amely nem korlátozza az ingyenes előfizetők által használható adatmennyiséget. A NordVPN megszüntette az ingyenes próbaajánlatát, mondván, hogy csalók használták ki azt.

Minden bizonnyal olcsóbban is kaphatsz egy csúcs VPN-előfizetést. A szerkesztők választásának győztese, a Mullvad VPN például mindössze 5,93 USD havonta, a legjobb választásnak számító ProtonVPN pedig ugyanezekkel a funkciókkal rendelkezik, bár kevesebb szerverrel, mindössze 10 $-ért havonta. A Kaspersky Secure Connection VPN mindössze 29,99 $-os éves díja a legalacsonyabb éves díjjal rendelkezik az általunk tesztelt nem ingyenes VPN-ek közül.

 

Mit kapsz a pénzedért?

A havi $11,95-ért akár hat eszközt is használhatsz egyszerre a NordVPN-en. A legtöbb VPN szolgáltatás szintén öt ilyen kapcsolatra korlátozza, de ez kezd megváltozni. Az Avira Phantom VPN, az Encrypt.me VPN, a Ghostery Midnight, az IPVanish VPN, a Surfshark VPN és a Windscribe VPN korlátlan számú eszközzel engedélyezi az egyidejű csatlakozást. Megjegyzendő, hogy az Encrypt.me és az IPVanish a J2 Global tulajdonában van.

A NordVPN csak egy előfizetési kiegészítést kínál. Statikus IP-címeket havi 5,83 dollárért, évi 69,96 dollárért. A statikus IP-cím segíthet megakadályozni, hogy a VPN-kapcsolatot blokkolják, különösen, ha folyamatosan ugyanahhoz a régióhoz csatlakozol.

A NordVPN egyik kiváló tulajdonsága a számos további eszköz, amelyeket az adatvédelem javítására kínál. A NordVPN, a ProtonVPN és a VPNArea az egyetlen három általunk tesztelt VPN cég, amely közvetlen hozzáférést biztosít a Tor anonimizációs hálózathoz. Ez még nehezebbé teszi a kapcsolatod nyomon követését és lehetővé teszi a rejtett webhelyek elérését, bár jelentősen csökkentett sebességgel. A Torhoz azonban ingyenesen is hozzáférhetsz.

 

A NordVPN támogatja a multihop kapcsolatokat is

….amelyeket Double VPN-nek nevez. Ez egy helyett egy második VPN-kiszolgálón keresztül irányítja a kapcsolatot. Így, ha a kapcsolat egyik szakasza valahogyan veszélybe kerül, biztos lehetsz benne, hogy a kapcsolat továbbra is biztonságos.

A NordVPN új funkciója a split-tunneling. Ez lehetővé teszi, hogy kijelöld, mely alkalmazások a forgalmukat a VPN-kapcsolaton keresztül irányítják és mely alkalmazások közlekednek szabadon. A NordVPN érdekes megközelítést alkalmaz ezzel a funkcióval, mivel lehetővé teszi, hogy az alkalmazások számára VPN-kapcsolatokat kérjen vagy tiltson. A NordVPN és a ProtonVPN az egyetlen általunk eddig vizsgált termék, amely osztott csatornázást, VPN-kiszolgálón keresztüli Tor-hozzáférést és multihop-kapcsolatokat kínál.

Sok VPN-cég elkezdte bővíteni kínálatát a VPN-védelmen túlra és ez alól a NordVPN sem kivétel. Felár ellenében a NordPass jelszókezelővel biztosíthatja jelszavainkat. A NordLocker segítségével titkosíthatjuk fájljainkat is. Bár hasznos, egy VPN nem véd minden baj ellen. Javasoljuk, hogy ahol csak lehet, aktiválj kétfaktoros hitelesítést, hozz létre összetett és egyedi jelszavakat minden egyes webhelyhez és szolgáltatáshoz jelszókezelővel és használj vírusirtó szoftvert.

 

Milyen VPN protokollokat kínál a NordVPN?

A NordVPN alapértelmezés szerint a NordLynxet (a WireGuard egy implementációja) használja az Android, iOS, macOS és Windows alkalmazásaiban. Az OpenVPN is elérhető az összes említett platformon, mint biztonsági mentés. Az IKEv2 csak az iOS és macOS alkalmazásokban érhető el. Az OpenVPN és az IKEv2 már régóta a VPN-ek arany standardja, de a WireGuard egyre népszerűbb. Könnyű megérteni, hogy miért. Az OpenVPN-hez hasonlóan a WireGuard is nyílt forráskódú, de újabb titkosítási technikákat használ és jobb sebességet biztosít.

 

A NordVPN szerverei és szerverhelyei

A NordVPN 59 országban található szerverekkel büszkélkedhet és szerverei jó földrajzi változatosságot biztosítanak. Mégis, más VPN cégek felülmúlják. Az ExpressVPN például 94 országot fed le.

A NordVPN szervereinek nagy része az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban található, ami nem szokatlan a VPN-cégeknél. A NordVPN azonban a világ minden tájáról is rendelkezik szerverekkel, sokan Ázsiában, Dél-Amerikában és Európában, néhányan pedig Indiában és a Közel-Keleten. A vállalat jelenleg egy helyszínt kínál Afrikában (Dél-Afrika), egy olyan kontinensen, amelyet a legtöbb más VPN szolgáltatás figyelmen kívül hagy.

A NordVPN Hongkongban, Törökországban és Vietnamban is kínál szervereket, amelyek mindegyike korlátozó internetpolitikával rendelkezik. Ne feledd, hogy nem teszünk konkrét ajánlást a kormányzati cenzúra megkerülésére szolgáló VPN-re, mert a tévedés tétje egyszerűen túl nagy.

 

Összességében a NordVPN gyűjteménye 5600 szervert számlál

Ez a második a CyberGhost mintegy 6800 szerverből álló hálózata után. A több szerver nem feltétlenül jelent jobb szolgáltatást, de a számos lehetőség általában hasznos. Nagyobb valószínűséggel találsz egyet a közeledben és a közeledben lévő szerver kevésbé valószínű, hogy túl sok felhasználóval van tele. Ami magukat a gépeket illeti, a NordVPN nemrégiben több 10 Gbps-os szerverrel bővítette flottáját, amelyek néhány 1 Gbps-os gépet váltottak fel. A vállalat szerint ez az erőfeszítés segít kezelni az 5G szolgáltatás szélesebb körű elterjedésével járó adatnövekedést.

A VPN-flották számbavételekor gyakran felmerülő téma a virtuális szerverek és virtuális helyszínek. A virtuális szerverek szoftveresen definiált szerverek és egy gépen több is elhelyezhető. A virtuális szerver egy olyan szerver, amelyet úgy konfiguráltak, hogy máshol jelenjen meg, mint ahol fizikailag található. Egyik sem eleve problémás, de mi jobban szeretjük, ha a vállalatok átláthatóak az infrastruktúrájukkal kapcsolatban. A NordVPN képviselője elmondta, hogy minden szervere dedikált és egyik sem virtuális hely. Ez azt jelenti, hogy a szerverek fizikailag ott vannak, ahol állításuk szerint vannak és ezt szeretnénk látni.

A NordVPN azon dolgozik, hogy az összes szerverét helyhez kötött létesítményekbe költöztesse, ami azt jelenti, hogy végül az összes fizikai infrastruktúrája a saját tulajdonában lesz. Az első teljesen saját tulajdonú szerverklaszter nemrég lépett működésbe Finnországban. Más cégek már büszkélkedhetnek azzal, hogy saját szervereik vannak, de egyikük sem olyan nagy, mint a NordVPN.

A vállalat nemrég fejezte be a lemez nélküli szerverekre való átállást is. Ez egy hamisítás-elleni intézkedés. A lemezre semmi sem íródik, így a szerverek lefoglalásával semmit sem lehet megszerezni. Az ExpressVPN és néhány más vállalat is alkalmazza ezt a technikát.

 

Az adatvédelmed a NordVPN-nel

Ha szeretné, egy VPN cég minden egyes információt megvizsgálhat, ami áthalad a rendszerén. Beszéltünk a céggel arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a felhasználók adatainak védelme érdekében és elolvastuk az adatvédelmi irányelveit. Nem találtunk semmi aggályosat. A NordVPN-t Panamában alapították és Panama joghatósága alatt működik, de a vállalatnak máshol is vannak irodái, ahol semmilyen törvény nem írja elő a vállalat számára, hogy az adatokat bármilyen ideig megőrizze.

A vállalat azt állítja, hogy amennyiben beidéznék, csak panamai bíróság által kiadott bírósági végzésre vagy idézésre válaszolna. A NordVPN weboldalán nem könnyű megtalálni az anyavállalat nevét vagy a vállalat vezetésére vonatkozó információkat. A vállalat egyik képviselője elmondta, hogy a nordvpn s.a. (korábban Tefincom S.A.) tulajdonában van. A NordVPN nem ad ki átláthatósági jelentéseket a bűnüldöző szervek által benyújtott információkérésekről.

A NordVPN adatvédelmi irányelvei szerint a vállalat nem naplózza a kapcsolat időbélyegeit, munkamenet-információkat, felhasznált sávszélességet, forgalmi naplókat, IP-címeket vagy böngészési adatokat. Ehelyett a NordVPN megőrzi a felhasználónevet és az utolsó munkamenet idejét, de csak 15 percig, miután megszakította a VPN-hez való kapcsolódást. Ez jó.

Ezt nemrégiben egy harmadik fél által végzett ellenőrzés is igazolta, amelyet az alábbiakban ismertetünk. A NordVPN képviselője biztosított arról, hogy a vállalat nem profitál a felhasználói adatok értékesítéséből. A vállalat az ügyfelek előfizetésein kívül más forrásból nem termel bevételt.

 

Betörés és azon túl

2019 októberében kiderült, hogy egy támadó távolról hozzáfért a NordVPN egyik szerveréhez. A NordVPN szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadó bármi jelentőset szerzett volna. A vállalat azóta jelentős időt és tőkét fektetett a rendszereinek és gyakorlatainak megerősítésébe, beleértve a saját szerverklaszterekre és lemez nélküli szerverekre való áttérést.

A NordVPN több más VPN-céggel együtt létrehozta a VPN Trust Initiative nevű szakmai csoportot. Az Intiative célja többek között az, hogy szabványokat határozzon meg az iparág számára és némi tisztánlátást teremtsen ebben az átláthatatlan világban. Kíváncsian várjuk, hogy mit ér el ez a szervezet, de eddig többnyire csend van. A vállalat egy tanácsadó testületet is létrehozott a NordVPN számára.

A Nord egy bug-bounty programot is indított, amely pénzjutalmat fizet azoknak a kutatóknak, akik hibákat találnak a rendszerében. Ezeknek a programoknak az a célja, hogy jobban ösztönözzék a hibák megtalálását és kijavítását, ahelyett, hogy a sebezhetőségeket fegyverként használnák.

A PriceWaterhouseCooper 2018 óta két auditot végzett a NordVPN-nél. Nevezetesen a NordVPN szerver-infrastruktúrájának ellenőrzését is magában foglalta és arra a következtetésre jutott, hogy a vállalat valóban megfelel az állításainak, miszerint nem naplózza a felhasználói adatokat és információkat. Az auditok tökéletlen eszközök, de ez az elszámoltathatóság egy olyan mércéje, amelyet nagyra értékelünk.

 

Kiváló VPN

A NordVPN az iparág eddigi legkeményebb versenyével néz szembe. Az olyan szolgáltatások, mint az Editors’ Choice győztes Mullvad drasztikusan alulmúlják a NordVPN árát, míg a ProtonVPN ugyanazokat a funkciókat kínálja kevesebbért. A Surfshark és mások nem korlátozzák az egyidejű kapcsolatok számát és a CyberGhost megelőzte a NordVPN-t, hogy megszerezze a legnagyobb szerverhálózat címét.

Ami azonban mindig is a NordVPN erőssége volt, az az, hogy a konkurencia legjobb funkcióit kínálja egy csomagban. Hatalmas szerverflottával rendelkezik szerte a világon és mindezt úgy teszi, hogy közben még mindig elsőrangú felhasználói élményt nyújt. A vállalat az új technológiák, például a WireGuard alapvető termékeibe való beépítésének előnyeit is kihasználja. Mindezek mellett a NordVPN továbbra is kiváló termék marad és továbbra is a szerkesztők választásának győztese.

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

 

NordPromo fekvő ExpressVPN affiliate